Közélet

Sztáray: a magyarok egyelőre maradnak Afganisztánban

Sztáray: a magyarok egyelőre maradnak Afganisztánban

2011. november 15., kedd
Sztáray: a magyarok egyelőre maradnak Afganisztánban

A magyarok egyelőre maradnak Afganisztánban, hiszen Baglan tartomány, ahol magyar újjáépítési csoport működik, most még nem szerepel az afgán fegyveres erők felelősségi körébe átadandó térségek között - közölte Sztáray Péter, a magyar külügyminisztérium politikai igazgatója, aki kedden a NATO brüsszeli székházában folytatott megbeszéléseket az atlanti szövetség vezető tisztségviselőivel, így több főtitkárhelyettesével.

Az MTI-nek adott nyilatkozatában a politikai igazgató megerősítette ugyanakkor, hogy Magyarország katonai értelemben "a szövetségesekkel együtt mozog", vagyis miután velük együtt vonult be a közép-ázsiai országba, velük együtt is fog katonailag kivonulni onnan. Ez - tette hozzá - 2014-ig megtörténik.

Sztáray

elmondta, hogy a tervek szerint e hónap végén - vagyis nem sokkal a december 5-i bonni nemzetközi Afganisztán-értekezlet előtt - fogadják majd el Magyarországon a külügyi és a honvédelmi tárca együttműködésében készülő középtávú Afganisztán-koncepciót. A magyar külügyi politikai igazgató a másik fontos NATO-műveletről, a koszovói KFOR-misszióról is eszmecserét folytatott az atlanti szervezet székházában. Mint hangsúlyozta, magyar álláspont szerint óvatosnak kell lenni a KFOR-létszám további csökkentése ügyében. Az elmúlt hónapok fejleményei miatt a NATO elhalasztotta a mostani 5500 fős létszám eredetileg jövő év elejére tervezett további csökkentését. A KFOR-ban szolgáló magyar katonák száma jelenleg 250, és egyelőre ez sem csökken tovább. Más résztvevő országok korábbi létszámcsökkenése miatt a magyarok számaránya ma magasabb a KFOR-on belül, mint korábban. Sztáray Péter áttekintette NATO-partnereivel a dél-mediterrán térség demokratizálásában az atlanti szövetség által betölthető támogató szerepet. A NATO-ban az az álláspont, hogy a szervezet ebben főszerepet nem játszhat, de igény esetén bizonyos szerepvállalástól nem zárkózik el. A NATO magyar főtitkárhelyettese, az újszerű biztonsági kihívásokkal foglalkozó Iklódy Gábor arról tájékoztatta Sztárayt, hogy az általa vezetett részleg több kérdésben - így a terrorizmus elleni harc, illetve a számítógépes rendszerek elleni támadások kivédése témájában - készül konkrét programokkal a NATO jövő májusi chicagói csúcstalálkozójára. Magyarország jövő ősszel nemzetközi konferenciát szervez a kibernetikai térbeli biztonság témakörében. A chicagói csúcs abban az értelemben is témája volt Sztáray Péter brüsszeli megbeszéléseinek, hogy a politikai igazgató kitért NATO-beli partnereivel az Oroszországhoz fűződő viszonyra. Megítélése szerint az, hogy jövő tavasszal lesz-e NATO-orosz csúcs is a chicagói NATO-csúcshoz kapcsolódóan, döntően attól függ, hogy születik-e addig NATO-orosz megállapodás a rakétavédelem ügyében. Sztáray az MTI-nek elmondta: Magyarország, saját biztonságát szem előtt tartva, fontosnak tartja az európai rakétavédelem megteremtését, és azt tekintené a legjobbnak, ha abba valamilyen módon be lehetne vonni Oroszországot is. Ha azonban ez utóbbi nem sikerül, a programot akkor is folytatni kell. Az orosz részvétel ügye - közölte a magyar vezető diplomata - azért kétséges, mert egyfelől tisztázatlan az oroszok bevonásának kölcsönösen elfogadható mértéke, másfelől nem dőlt még el, hogy az orosz bekapcsolódást kiegészítik-e majd jogilag kötelező erejű garanciális megállapodások is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.