Közélet

Szigorítják a vadon termett gomba forgalmazását

Szigorítják a vadon termett gomba forgalmazását

2011. november 17., csütörtök
Szigorítják a vadon termett gomba forgalmazását

A gombamérgezések megelőzése és a vadon szedett gombák nyomonkövethetősége érdekében vadon termett gombát forgalomba hozni vagy feldolgozni csak gomba-szakellenőri igazolással lehet a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) november 25-én hatályba lépő rendelete szerint - tájékoztatta az agrártárca az MTI-t.

A VM közleményében ismerteti: az Országgyűlés a 2008. január 1-jén életbe lépett, élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvényben lehetővé tette a vadon termett gombák forgalomba hozatalát, de nem szabályozta a begyűjtést és az árusítást. A vidékfejlesztési miniszter rendeletalkotásával ezt a hiányt pótolta. A rendelet meghatározza a gomba-szakellenőrök tevékenységét, ellenőrzését, a gombaminősítést; a gomba felhasználhatóságának feltételeit; a gombaforgalmazás nyomonkövethetőségét; a gombamérgezéssel kapcsolatos esetek kezelését. A jogszabály melléklete tartalmazza az árusítható gombák körét is. A rendelet kérelem alapján lehetőséget ad emberi fogyasztásra alkalmas, a gombajegyzékben nem szereplő gomba forgalomba hozatalára is meghatározott piacra és időtartamra. A rendelet értelmében vadon termett gombát forgalomba hozni vagy feldolgozni ezentúl csak gomba-szakellenőri igazolással lehet. Ellenőrré az válhat, aki gomba-szakellenőri tanfolyamot végez és sikeres vizsgát tesz; öt évnél nem régebbi munkaköri szakmai alkalmassági igazolással rendelkezik, és tevékenységét bejelenti a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnak. (Gomba-szakellenőri tevékenységet az is végezhet, aki igazolja, hogy 1955-1984 között közép- vagy felsőfokú gombaismerői képzettséget szerzett.) A piacokon és árusítóhelyeken 2008 óta rendezetlen körülmények között folyik a vadon termett gombák árusítása; a rendelet mellékletei olyan formanyomtatványokat is tartalmaznak, amelyek a piaci árusításhoz, illetve a vendéglátóipari, kereskedelmi felhasználáshoz szükségesek, hozzájárulnak a gombatételek nyomonkövethetőségéhez. A gombák, illetve a gombából készített élelmiszerek a húskészítményekhez hasonlóan rendkívül romlékonyak, ezért élelmiszerbiztonsági okokból rendkívül fontos a nyomonkövethetőség megkövetelése - hangsúlyozza a VM. A rendelet alapján a tárca később kiegészíti a Magyar Élelmiszerkönyvi irányelvet és a kapcsolódó mellékleteket, amelyek az árusítható gombák részletes minőségi követelményeit tartalmazzák majd fajonként, illetve fajcsoportonként.

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.