Közélet

Székelyföldi önkormányzati támogatás a csángóknak

Székelyföldi önkormányzati támogatás a csángóknak

2011. november 18., péntek
Székelyföldi önkormányzati támogatás a csángóknak

A Kovászna megyei önkormányzat és a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal is elkülönít költségvetéséből a csángók támogatására szánt pénzkeretet - közölték helyi önkormányzati vezetők.

A Krónika című erdélyi napilap pénteki tudósítása szerint

Antal Árpád

, Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta, hogy a két önkormányzat a Csángóföldön élő magyarokat szeretné támogatni, és ebből a célból közhasznú egyesületet hoznak létre. A pénzből főleg a csángó gyerekek magyar oktatását, valamint a korábban indított keresztszülő-programot kívánják elősegíteni. A polgármester szerint ezek az összegek nem jelentősek az önkormányzati költségvetésben, de Csángóföldön nagy segítséget jelenthetnek.

Hegyeli Attila

, a Moldvai Csángómagyarok Egyesületének vezetője ajánlott már néhány Bákó megyei települést, amelyeket december végén meglátogatnak a székelyföldi önkormányzatok illetékesei. A csángómagyar gyerekek anyanyelvű oktatását a Hargita megyei tanács is támogatja, amely a Csíkszeredában tanuló diákok étkeztetési költségeihez és kulturális programok szervezéséhez járul hozzá. A moldvai csángók a negyedmilliós moldvai katolikus lakosság legnagyobb részét alkotják. A magyarul még tudók számát 62 ezer körülire becsülik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.