Közélet

Rogán Antal: Spekulációs támadás indult a forint ellen

Rogán Antal: Spekulációs támadás indult a forint ellen

2011. november 24., csütörtök
Rogán Antal: Spekulációs támadás indult a forint ellen

A kormány roadshow-ja keretében Mágori Józsefné, fideszes országgyűlési képviselő meghívására Makón járt Rogán Antal. Budapest V. kerületének polgármestere, a Fidesz-KDNP parlamenti képviselője, a gazdasági kabinet vezetője hazánk pénzügyi és gazdasági helyzetéről tartott sajtótájékoztatót azzal a céllal, hogy megismertesse a polgárokkal a kormány intézkedéseit, döntéseit, a jövő évi költségvetés fontosabb tételeit.

Sokat változik az ország és a bennünket körülvevő nemzetközi környezet, ezért fontosak ezek a beszélgetések, s ezért kell minél több helyen elmondani az embereknek, milyen intézkedéseket miért hoz meg a kormány, kezdte beszámolóját

Rogán Antal

.

Magyarországot sokan tarják sebezhető országnak

Európa jelenleg az adósságválság második hullámát éri meg, és nincs kizárva, hogy lesz egy harmadik is. Azok a problémák, melyekkel jelenleg Görögország, Portugália, Spanyolország, Olaszország küzd, azok értelemszerűen elérik Magyarországot is, kihatnak országunk nemzetközi megítélésére. Ennek a képviselő szerint az az oka, hogy Magyarországot sokan tarják sebezhető országnak, mert az európai államok közül nálunk a legmagasabb a külső devizában meglévő adósságállomány nagysága. Külső devizában van eladósodva az állam, az önkormányzatok, a vállalatok és a magyar családok is. Jól látszik, hogy immár hetek óta a forintot és Magyarországot is nagyon élesen támadják. Eladósodottságunk okán a spekulánsok azt gondolják, sebezhetőek vagyunk. A kormány ezért leginkább arra koncentrálja minden energiáját, hogy megteremtse azt a védettséget, ami szükséges ahhoz, hogy 2012-ben ebből ne származzon számunkra nagyobb probléma.

Három kockázat fenyegeti Magyarországot

Hazánkat ma 3 komoly kockázat fenyegeti, figyelmeztetett Rogán. Egyik oldalon van egy növekedési kockázat, ami az EU adósságválságából ered, másik oldalról azt látjuk, hogy pont a spekulációs támadás miatt van egy árfolyam-és kamatkockázat is. A kormány azt gondolja, hogy az utóbbi kettőre lehet kötni biztosítást, ezért vették fel újra a kapcsolatot a Nemzetközi Valutaalappal. A vele kötött keretmegállapodás gyakorlatilag lehetővé teszi, hogy az árfolyamot és a kamatokat stabilan tudjuk tartani a következő esztendőben is.

Másik oldalról a növekedésre viszont már a magyar államnak kell koncentrálnia, a következő évben ez a legfontosabb kihívás a kormány számára. Ennek érdekében megpróbálnak minél több munkahelyet teremteni. A következő évi költségvetés leglényegesebb célkitűzése, hogy 200 ezer embert a munkanélküliek világából a Start–munkaprogramon keresztül el tudjanak indítani a munka világa felé. A munkanélküli segély, a jövedelempótló támogatás nettó 27 ezer forintja helyett nettó 48 ezer forintot kínálnak. Nem sok ez a pénz, de mindenképpen több annál, amit eddig kaptak. Ráadásul ezt valamilyen munkáért kapják. Ezzel párhuzamosan a kormány olyan szakképzési programokat is elindít a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve, hogy ezek közül az emberek közül 2013-ban minél többen tudjanak átlépni a vállalkozók felé a munka világába. A jövő évi költségvetés a képviselő szerint megpróbálja megőrizni azokat az eredményeket, amelyeket az elmúlt másfél esztendőben elért a kormány. Ilyen például a személyi jövedelemadó-csökkentés, a társaságiadó-csökkentés, és a gyerekek után járó kedvezmény. Sor kerül a szuperbruttó részbeni kivezetésére az alacsonyabb jövedelműeknél. A kormány kompenzációs rendszerével együtt ez elvezethet odáig, hogy a bruttó jövedelmek fokozatos növekedésével 2012-ben és 2013-ban széles körben fogják tudni az alacsonyabb keresetűek is igénybe venni a gyerekek után járó adókedvezményt, ami számukra egyértelműen nettó jövedelemnövekedéssel jár együtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.