Közélet

MSZP: holokauszttagadást követett el egy jobbikos képviselő

MSZP: holokauszttagadást követett el egy jobbikos képviselő

2011. november 26., szombat
MSZP: holokauszttagadást követett el egy jobbikos képviselő

Nyílt holokauszttagadásként értékeli Steiner Pál (MSZP) a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás múlt csütörtöki parlamenti felszólalását, és azt sürgeti, hogy a legfőbb ügyész indítson büntetőeljárást miatta.

Az MSZP-s képviselő szombati budapesti sajtótájékoztatóján idézte az ülés jegyzőkönyvét, amely szerint a jobbikos politikus a költségvetés részletes vitájában azt kifogásolta, hogy a kiadási tételek között szerepel a párizsi békeszerződésből fakadó 1,7 milliárd forintos fizetési kötelezettség, amely szavai szerint "zsidó honfitársaink részére kerül kifizetésre".

Gaudi-Nagy Tamás

a felszólalását így folytatta: "Én nem tudok arról, hogy zsidó honfitársainkkal háborúban álltunk volna a második világháborúban, arról sem tudok, hogy Izraellel háborúban álltunk volna, hiszen Izrael akkor nem is létezett."

Steiner Pál

szerint a jobbikos képviselő azzal, hogy a holokauszttúlélőknek nemzetközi szerződés alapján járó összeggel kapcsolatban így nyilatkozott, holokauszttagadást, azaz bűncselekményt követett el. Kifogásolta továbbá, hogy az ülést vezető elnök - a jegyzőkönyv szerint az ugyancsak jobbikos

Balczó Zoltán

- nem utasította rendre Gaudi-Nagy Tamást. A szocialista politikus arra szólította fel

Polt Péter

legfőbb ügyészt, hogy - mivel a kijelentés nagy nyilvánosság előtt hangzott el - hivatalból indítson büntetőeljárást az általa egyébként meg nem nevezett jobbikos képviselő ellen. Hozzátette azonban: biztos benne, hogy "ez a nagyszájú hőzöngő a mentelmi joga mögé fog bújni". Kérdésre válaszolva arra is kitért, hogy ha szükséges, beadvánnyal fordul Polt Péterhez az ügyben, de az eljárás megindítására enélkül is lehetősége van a legfőbb ügyésznek. Steiner Pál bírálta a kormánypártokat, amiért szerinte hallgatólagosan tudomásul veszik a hasonló megnyilatkozásokat. Kövér László házelnököt arra szólította fel, hogy "kioktató eljárásait terjessze ki a szóban forgó újnáci képviselőre, és teremtse meg a felelősségre vonás feltételeit", a kormányt pedig arra, hogy határolódjon el a jobbikos képviselő szavaitól, és tegyen meg mindent azért, hogy "Magyarország újra civilizált közélettel rendelkezzen". Steiner Pál ezzel kapcsolatban emlékeztetett: az MSZP korábban már javasolta, hogy a Ház szankcionálja a rasszista, idegengyűlölő vagy antiszemita kijelentéseket hangoztató képviselőket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.