Közélet

Még idén Kúria-elnököt választ a Ház

Még idén Kúria-elnököt választ a Ház

2011. november 29., kedd
Még idén Kúria-elnököt választ a Ház

Még idén megválasztja a Legfelsőbb Bíróság helyébe lépő Kúria elnökét a parlament - az erről szóló, a fideszes Gulyás Gergely kezdeményezte alkotmánymódosítást hétfőn fogadta el az Országgyűlés.

A parlament honlapján szereplő összesítés szerint a képviselők - az LMP kezdeményezésére név szerinti szavazással - 259 igen szavazattal, 111 nem ellenében fogadták el a még hatályos alkotmány módosítását.

Lázár János

, a Fidesz frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatón közölte, a parlament várhatóan három héten belül választja meg a Kúria, valamint az újonnan létrejövő Országos Bírósági Hivatal elnökét, akiknek személyére

Schmitt Pál

köztársasági elnök tesz javaslatot. Az új alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló törvényjavaslat rögzíti, hogy

Baka Andrásnak

, a Legfelsőbb Bíróság elnökének, aki egyben az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke is, a megbízatása az alaptörvény hatálybalépésével, vagyis 2012. január 1-jével megszűnik.

Navracsics Tibor

a bíróságok szervezetéről szóló sarkalatos törvény záróvitájában azt hangsúlyozta: Baka András nem lehet a Kúria elnöke, mivel nem felel meg annak az új törvényi szabályozásban rögzített kritériumnak, amely ehhez öt év magyarországi bírói gyakorlatot ír elő. A Kúria elnökét a minimum ötéves szolgálati viszonnyal rendelkező bírák közül kétharmados többséggel választja meg majd az Országgyűlés kilenc évre, az államfő jelölésére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.