Közélet

Kerékpáros ellenőrzés „ajándékokkal” + FOTÓK

Kerékpáros ellenőrzés „ajándékokkal” + FOTÓK

2011. november 2., szerda
Kerékpáros ellenőrzés „ajándékokkal” + FOTÓK

Büntetés helyett csak figyelmeztettek és prizmát osztottak szerda kora este az Anna kútnál és az Oskola utcában a rendőrök azoknak a kerékpárosoknak, akiknek valamelyik lámpájuk nem világított. Az akció alkalmával lehetőség volt a Kerékpár Regisztrációs Programba is részt venni.

Minden évben felhívják az illetékes szervek a bringázók figyelmét a kivilágítatlan kerékpározás veszélyeire, amit más esetben komolyan büntetnek a rendőrök. Most az akció során amennyiben a kerékpáron nincs vagy hiányos a világítóberendezés, helyszíni bírság, feljelentés helyett – természetesen figyelmeztetés mellett – kerékprizmát szereltek fel a vétkesek járművére és hátsó prizmával is ellátták őket.

Látni és látszani

A „Látni-látszani” elv érvényesítésére szervezett akció a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége és a Magyar Kerékpárosklub Szegedi Alapszervezetének közös eseménye volt. „A ma esti ellenőrzés során kellemes csalódás ért bennünket” – mondta el portálunknak

Vad Róbert

, a megyei rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottságának titkára. „Elmondhatom, hogy tíz kerékpáros közül hét-nyolcnak volt valamilyen világítóberendezése a járművén. Ebből úgy látjuk, hogy jó irányba kezdett elmozdulni a kerékpárosok társadalma. Én nagyon bízom abban, hogy kellő propagandával és felvilágosítással a kerékpárral közlekedő jól felfogott érdeke miatt ez százszázalékos arányú lesz.”

A mostani esemény annyiban különbözött a korábbiaktól, hogy ez valóban sötétben zajlott, és nem lehett arra hivatkozni, hogy valaki csak nappal használja a biciklijét. Az óraállításnak köszönhetően korán leszálló sötétségben szinte minden kétkerekűn működött a világítás, és sokaknak küllőprizmájuk is volt már. Mosolyogva mutatták az akcióban résztvevők azt az idős kerékpáros bácsit is, aki a hátsó csomagtartóján tűzifának látszó anyagot szállított, miközben mind elöl, mind pedig hátul szabályszerű világítással volt felszerelve, sőt a küllőkön prizma és a hátsó sárvédőn piros macskaszem virított. „Ilyet is régen láttam már, pedig a kerékpár talán egy idős lehet a gazdájával” – derült jót a látványon a rendőr őrnagy. „Persze szükség is van a világításra, hiszen nagyon hamar sötétedik, és a jó idő miatt sokan kerékpároznak még. A hasonló akciók során először mindig figyelmeztetünk, és nagyon ritkán büntetünk. Az idén is tervezzük ennek a programnak a további folytatását, Nagyon remélem, hogy a kollegáim a megye más városában is ezt a kedvező eredményt fogják tapasztalni, mint amit itt, Szegeden láthattunk.”

Regisztrált kerékpárok

Az ellenőrzés mellett az érdeklődők részére lehetőség nyílt, hogy a helyszínen a Kerékpár Regisztrációs Programban is részt vegyenek, mely során a kerékpárokat nyilvántartásba vették és sorszámozott azonosító matricával látták el. A szervezők elmondták, ennek a fő célja, hogy a Szegeden forgalomban levő kerékpárok minél nagyobb számban csatlakozzanak a kezdeményezéshez, és így személyhez köthetőek és beazonosíthatóak legyenek. A szerda esti akciót követően a kerékpár regisztráció természetesen folytatódik Szeged összes kerékpárboltjában. „Megpróbáljuk a kétkerekűeket minél jobban beazonosíthatóbbá, számhoz kötöttebbé tenni” – beszélt az akció céljáról Vad Róbert őrnagy. „A programban a kerékpáros szaküzletek nagy többsége már részt vesz. A jelentősége abban rejlik, amikor ellopják, nekünk jóval könnyebb a tulajdonost így megtalálnunk, és visszaadni neki a járművét. Volt olyan esetünk is, amikor több tucat ellopott kerékpárra bukkantunk, ilyenkor nagyon nehéz ezek beazonosítása. A regisztrációval viszont jóval gyorsabban tudjuk az eredeti gazdát felkutatni. Kerékpárlopás volt, van és sajnos lesz is.” Dobó Csaba – Illés Tibor

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.