Közélet

Elzárással is büntethetik az utcán élőket

Elzárással is büntethetik az utcán élőket

2011. november 14., hétfő
Elzárással is büntethetik az utcán élőket

Százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal vagy elzárással sújthatja a bíróság december 1-jétől azokat a hajléktalanokat, akiket fél éven belül másodszor büntetnek meg, mert az utcán élnek.

A parlament hétfőn - 293 igen szavazattal, 61 ellenében - így módosította a szabálysértési törvényt. A kormánypárti és a jobbikos képviselők igennel voksoltak, az MSZP és az LMP frakciójának tagjai, valamint a független képviselők -

Pősze Lajos

kivételével - nemmel. A változtatást tizenhárom fővárosi fideszes politikus - köztük

Rogán Antal

belvárosi,

Papcsák Ferenc

zuglói,

Wintermantel Zsolt

újpesti,

Bácskai József

ferencvárosi,

Németh Szilárd

csepeli,

László Tamás

XV.,

Kovács Péter

XVI.,

Riz Levente

XVII. és

Ughy Attila

XVIII. kerületi polgármester, valamint a VIII. kerületet vezető, időközben a kormánypárti frakció hajléktalanügyi referensévé kinevezett

Kocsis Máté

- kezdeményezte júniusban. Indoklásukban emlékeztettek arra, hogy az év eleje óta az önkormányzatok szabálysértéssé nyilváníthatják és pénzbüntetéssel szankcionálhatják a közterületek nem rendeltetésszerű használatát. Véleményük szerint azonban az utcán élők esetében ez a büntetés nehezen végrehajtható, így kevés a visszatartó ereje. Jobbikos politikusok javaslatára ugyanakkor a törvénybe az is bekerült, hogy a szankció nem alkalmazható, ha a városi önkormányzat a hajléktalanellátás feltételeit nem biztosítja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.