Közélet

Dél-Szlovákia fejlesztése a magyar kormánnyal lehetséges

Dél-Szlovákia fejlesztése a magyar kormánnyal lehetséges

2011. november 17., csütörtök
Dél-Szlovákia fejlesztése a magyar kormánnyal lehetséges

Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke szerint Dél-Szlovákia fejlesztésénél ma nem lehet megkerülni az Orbán Viktor vezette magyar kormányt.

A parlamenten kívüli magyar párt elnöke ezt abban a választási stúdióbeszélgetésben jelentette ki, amelyet az Új Szó című szlovákiai magyar napilap szervezett

Berényi

és

Bugár Béla

, a Híd magyar-szlovák kormánykoalíciós párt elnöke között szerdán Pozsonyban. A zárt ajtók mögött lezajlott beszélgetés videofelvétele délután felkerült az Új Szó honlapjára. Szlovákiában március 10-én tartanak előre hozott parlamenti választást. "

Orbán Viktor

ma egy szomszédos ország miniszterelnöke. Orbán Viktor pártjához tartoznak a helyi önkormányzatok vezetői, tehát a polgármesterek, a megyei vezetők. Ahhoz, hogy Dél-Szlovákia fejlődjön, nem lehet megkerülni a magyar kormányt, nem lehet megkerülni Orbán Viktort, ha így tetszik". Ilyen szempontból Szlovákia rákényszerül az együttműködésre - mondta Berényi. Az Orbán vezette magyar kormány úgy lett vitatéma, hogy Berényi ismételt állítására, mely szerint a szlovák jobboldal - beleértve a Hidat is - megpróbálja kizárni a jobboldali együttműködésből az MKP-t, Bugár koalíciós partnereit idézve úgy fogalmazott: ők nem szeretnék, ha Orbán emberei ülnének a nyakukon. "Erős demagógiának tartom, hogy Orbán emberei fognak a kormányban ülni. Az MKP azelőtt is, 13 éves fönnállása alatt is igyekezett jó kapcsolatot fenntartani a magyar kormánnyal. Ennek most is így kell lennie. Elsődlegesen nektek (a Hídnak) kellett volna rámutatni arra, mint akik ezt tapasztaltátok, hogy például a Mária Valéria híd megnyitása kivel, ha nem Orbán Viktorral történt annak idején. Történetesen ki építette fel azt a hidat, ha nem az akkori szlovák kormány és Orbán Viktor első kormánya. A szlovák kormányban mi is benne voltunk. Ez az együttműködés előnyöket hoz ennek az országnak, és nem lehet mereven elzárkózni Orbán Viktortól, mint olyantól, és beállni abba a falkába", amely jelen pillanatban "csahol" ezen kormány körül - fejtette ki az MKP elnöke. Leszögezte: "Ilyen szempontból, azt hiszem, hogy komoly visszalépés történt Szlovákiában az elmúlt másfél évben, az, hogy ellenségként tekint egy szomszédos ország kormányára." Bugár azt mondta,

Jan Figel

, illetve

Mikulás Dzurinda

álláspontját idézte. "Egy viszont biztos: nagyon gyakran az hangzik el tőletek, amit Magyarországon fogalmaztak, vagy ott mondták ki először" - jegyezte meg a Híd elnöke. Hozzátette: az MKP egykori elnökeként ő is együtt dolgozott Orbánékkal, "de megvolt a határ: ettől eddig. Ugyanis nekünk itt Szlovákiában kell megoldani a problémáinkat", és ebben segíthet a magyar kormány, de segíthet Brüsszel is. Bugár rámutatott: a szlovákiai magyaroknak sohasem lesz többségük a parlamentben, ezért "mindig szükségük lesz szlovák partnerekre. ...ha akarjuk, ha nem, együtt kell működni azokkal a szlovákokkal, akikkel ugyan nehéz, de lehet. Különben nem érünk el eredményt. Magyarországról ugyan lehet ide kiabálni, de eredményt itt kell elérni, ők csak segíthetnek, de sajnos a különféle gyors kapkodással ronthatnak is." A Bugár-Berényi vita szerkesztett változatát szombati számában közli az Új Szó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.