Közélet

Cséfalvay: Megfékezni az önkormányzatok adósságnövekedését + FOTÓK

Cséfalvay: Megfékezni az önkormányzatok adósságnövekedését + FOTÓK

2011. november 26., szombat
Cséfalvay: Megfékezni az önkormányzatok adósságnövekedését + FOTÓK
A feladatokhoz kell forrásokat rendelni, vagyis véget kell vetni annak, hogy a kötelezettségeket ró az állam az önkormányzatokra úgy, hogy anyagi fedezet nem biztosít – jelentette ki Makón a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára.Cséfalvay Zoltán előbb a Makó térségi önkormányzatok vezetőivel találkozott a Civil Házban, majd a helyi vállalkozókat tájékoztatta az aktuális nemzetgazdasági kérdésekről. Az államtitkár, aki Mágori Józsefné fideszes országgyűlési képviselő meghívására érkezett a hagymavárosba a helyzetet értékelve kijelentette, az elmúlt másfél évben mély és egyben gyors változásokon ment, illetve megy keresztül hazánk. Bár sokan túl gyorsnak is tartják az átalakításokat, Cséfalvay szerint erre szükség van, hiszen tetemes államadósságot és hiányt örökölt a kormány, másrészt tudomásul kell venni az euróválságot is. A stratégiai államtitkár szerint azt, hogy a klasszikus idézve „a nemzetközi helyzet fokozódik” jól példázza, hogy Németország nem tudta csütörtökön eladni kötvényeit. Ez is jelzi, hogy érzékeny, gyorsan változó, bizonytalan a közös európai fizetőeszköz. Leszögezte, nem lehet látni ennek a folyamatnak a végét, s ez természetesen hazánkat is rendkívül érzékenyen érinti. Magyarországon viszont mintha ezt nem vennék eléggé komolyan, problémának nevezte, hogy nincs kellő válságtudat. Hazánk jövő évi költségvetésével kapcsolatban megjegyezte, hogy bár számtalan módosító indítvány megtárgyalása vár még a képviselőkre, az egyértelműen látszik a sarokszámokból, hogy 3% alatti államháztartási hiánnyal számolnak. Európa-szerte problémákat okoz a gazdaság lassulása, a jövő évre külső piaci elemzők 0,5%-os növekedést prognosztizálnak hazánknak. A hazánkat leminősítő Moody's Németország esetében 0,9%-os növekedést lát reálisnak, vagyis az egész kontinensen megfigyelhető tendenciáról beszélhetünk. Cséfalvay Zoltán hangsúlyozta, hogy a már elkezdett Széll Kálmán-tervet végig kell vinni, méghozzá oly módon, hogy fel is kell gyorsítani azt, akárcsak a foglalkoztatás bővülésének ütemét. A stratégiai államtitkár a Start munkaprogramól megjegyezte, ez csak átmeneti megoldás lehet, de pusztán a segélyezésnél jobb megoldásnak tartja. A kormányzat a foglalkoztatás bővítésével kapcsolatban jövőre plusz 200 ezer fővel számol, ám az ország számos területén az is problémaként jelentkezik, hogy a magas munkanélküliség mellett szakemberhiány is van.

Számos nyitott kérdés van az önkormányzatok szerint

A makói kistérség településeiről érkező önkormányzati szakembereknek a készülő önkormányzati törvénnyel kapcsolatban volt a legtöbb kérdésük, melyek egy részére nem tudott választ adni sem az államtitkár, sem pedig Mágori Józsefné. Mivel nincs még eldöntve, hogy a járási kormányhivatalok mikortól pontosan mikortól veszik át az iskolák fenntartását, egyszerűen nem lehet tudni, hogy miként is tervezzenek az önkormányzatok ezen a téren. Mágoriné arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy a készülő önkormányzati törvény, szakítva az eddigi hagyományokkal áttér a feladatfinanszírozásra. Ez a lépés a nem kötelezően vállalt feladatok finanszírozása esetében vet fel majd további kérdéseket. A jelentősebb változásokkal kapcsolatban a fideszes országgyűlési képviselő elmondta, a jövőben pénzügyekért felelős miniszteri engedélyre lesz szükséges ahhoz, hogy hitelt vehessen fel egy település, amit ráadásul még az Állami Számvevőszék vizsgálata is megelőz majd. A települések hitelállományát is kordában akarja tartani a kormány, az önkormányzat költségvetésének 50%-ában határozva meg maximumát. Cséfalvay magyarázatként hozzáfűzte, az önkormányzatok rendkívüli módon el vannak adósodva, ez indokolja a szabályozást, ami mellett nagyon fegyelmezett gazdálkodásra lesz szükség. A települések eddig is próbáltak spórolni, Csanádpalotán például minden intézményt társulásban működtetnek, ám csökkentek saját bevételeik, illetve idén részben a viharkárok miatt növekedtek kiadásaik – hangzott el. Folyószámla hitelkeretük mellett az önhiki is csökkent, vagyis halmozódni fognak hiteleik, amit visznek tovább. Makó MSZP-s polgármestere, Buzás Péter az önkormányzati törvénnyel kapcsolatban annak az aggodalmának adott hangot, hogy nem lehet tudni, mi lesz végül a tervezetből. Hozzátette, a település középiskoláit már korábban a Csongrád Megyei Önkormányzat fenntartásába adták, melyek most az államhoz kerülnek az épületekkel együtt. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a megye által kibocsátott 8 milliárd forintnyi kibocsátott kötvényt a megye élte fel, nem Makó felelős a megyei önkormányzat adósságaiért. A 4000 lelkes Kiszomboron az önkormányzatok kötelező feladataival kapcsolatban merültek fel kérdések. A település önként vállalt feladatként tart fenn az óvodát, illetve idősek számára egy átmeneti otthont. Ahogy a fórumon elhangzott, hogy azt is figyelembe kellene vennie a törvényalkotónak, hogy az önként vállalt feladatok körébe nem feltétlenül a szórakozás és a tánc tartozik. A Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára elmondta, a feladatok tekintetében a jövő héten már világosan fognak látszani az egyes elemek. Cséfalvay Zoltán egyik legfontosabb célként az adósság növekedésének megállítását tartja, amiből több mint 1260 milliárd forintnyit halmoztak fel az önkormányzatok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.