Közélet

A vízben alvó madár – daruvonulás a Dél-Alföldön + FOTÓK

A vízben alvó madár – daruvonulás a Dél-Alföldön + FOTÓK

2011. november 7., hétfő
A vízben alvó madár – daruvonulás a Dél-Alföldön + FOTÓK

Százezer különleges hangú, vízben alvó, nagytestű madár érkezik minden évben országunkba ősszel: darvak vonulnak a Hortobágyon és a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben szeptembertől a téli kemény fagyokig. Darulesen volt a SZEGEDma.hu csapata.

Hajnalhasadás előtt indultunk el Pusztaszer felé, a

Büdösszék-tóra

, hogy a kivonulás előtt, az éjszakai szállásán lessük meg a különleges madarakat. Negyedóra gyalogút után érkeztünk meg a tószéli kilátóhoz. Halkan közelítettük meg az építményt. Mint megtudtuk, azért kell még az első napsugarak előtt elfoglalni a leshelyet, mivel ezek a madarak nagyon félénkek, egy kis mozgás is megzavarhatja őket.

A folyószabályozás bolygatta fel a darvak élőhelyét?

„Több mint száz éve nem fészkel a Kárpát-medencébe daru, főként a folyószabályozás miatt hagyta el vidékünket e madár, de nagyon fontos pihenőhelye maradt országunk a vonulás idején” – tudtuk meg

Tajti László

természetvédelmi őrtől. „A lengyel síkságon, a balti államokban és Oroszországban fészkel a daru. Ősszel dél felé vonulásuk során több mint két hónapot tartózkodnak nálunk, szeptember második felétől, a kemény fagyok, a hó lehullásáig, amíg táplálékot találnak; klasszikusan december elejéig tartózkodnak nálunk, de vannak áttelelő példányok is. Érdekes, hogy a tavalyi évben a szegedi Fehér-tónál 1500 daru telelt át” – mesélt a madarak szokásairól a szakember.

Északon hamarabb kezdődik a daruvonulás, a mi Alföldünkön október közepétől szaporodik meg igazán a számuk. „A legfontosabb magyarországi pihenőhelyük a Hortobágy és környéke, ahol 80-100 ezer példány pihen, majd amikor táplálékuk fogyatkozik, elindulnak dél felé. A következő pihenőhelyük Kardoskút és környéke Békés megyében, illetve a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet, egy harmadik pedig Vajdaságban, Törökbecse és Újbecse környékén a Sóskopónak nevezett szikes tó. Nálunk a tájvédelmi körzet északi és déli végpontján két vizes élőhely található: a pusztaszeri Büdösszék és a Fehér-tó” – mondta el portálunknak Tajti László, hozzátéve, hogy ezek nagyon fontos éjszakázó helyei darvaknak. A madár igénye a nagy, nyílt, áttekinthető terület, ahol 5-30 centis vizet talál. Azért fontos nekik a vizes környezet, mert éjszaka a szőrmés ragadozók, mint például a róka, nehezen tudja megközelíteni őket, vagy a vízcsobogás miatt nem tud csöndben bemenni.

Akár 30 ezer daru is a megyénkbe látogat

„Itt a Dél-Alföldön alaphelyzetben 10-15 ezer daru telel, de előfordult olyan év is, hogy Büdösszéken volt 8-10 ezer, a Fehér-tón pedig 25-30 ezer példány” – mesélt a természetőr a madarakról, amik rendszerint napfelkeltekor hagyják el az élőhelyüket, ezt azonban megváltoztathatja egy-egy rétisas közeledte, ami jóval korábban kimozdítja őket. Kirepülésük után táplálkozó területet keresnek, ez itt nálunk főleg kukoricatábla, ahol az aratás után a szórt szemeket gyűjtik, egy-egy lucernaföld, ahol a fakadó, zöld szemeket csipegetik vagy őszi vetésű gabonatábla. „Különböző irányból, változó méretű csapatok egy tó közeli helyen összegyűlnek, majd egyszerre szállnak vissza. Ezt a klasszikus daruvonulást láthatják az itt élők, ami igazán lenyűgöző látvány” – s valóban, a lesen töltött közel egy órában – a köd ellenére – mi is tapasztalhattuk, hogy micsoda hang és szárnysuhogás kíséri a darucsapatok röptét. A madarak a zord idő beálltakor egészen Észak-Afrikáig vonulnak. Nem a hideg miatt – hiszen a madarak sokkal jobban bírják a mínuszokat, mintsem gondolnánk, több gólya is áttelelt már be nem fagyó csatornák mellett – sokkal inkább a táplálék hiánya készteti őket vándorlásra. Az első napsugarak tényleg kicsalták a szép, szürke testű északi madarakat. Ahogy a les felől a falu felé közeledünk gyakran a fejünk felett tíz-tizenöt méterre szálltak el a „v” alakzatban repülő rajok. A sándorfalvi úton pedig felfedeztünk egy terített „daruasztalt”: fotós kollégánk ezernyi madárra „lőhetett” fényképezőgépével egy learatott kukoricatáblában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.