Közélet

A kormány nem tervezi az állami üdülővagyon értékesítését

A kormány nem tervezi az állami üdülővagyon értékesítését

2011. november 30., szerda
A kormány nem tervezi az állami üdülővagyon értékesítését

A kormány jelenleg nem tervezi az állami üdülővagyon teljes körű értékesítését, azért ugyanis a jelenlegi ingatlanpiaci helyzetben csak irreálisan alacsony árat kaphatna - válaszolta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Fidesz frakcióvezetőjének írásbeli kérdésére.

A parlament honlapján elérhető, a miniszterelnökhöz címzett kérdésében

Lázár János

egyebek között azt írta: "az állami üdülési vagyon KISZ-káderek és üzlettársaik, valamint a nómenklatúrájukhoz tartozó személyek által több esetben gyanús körülmények között privatizált részeinek magánosítását követően megmaradt részei fenntartási költségeinek megtakarítása, továbbá a honfitársaink jelentős részében ellenérzést keltő előjogok eltörlése érdekében indokolt az állami üdülési-üdülői vagyon tiszta körülmények közti, a jogszabályok maradéktalan betartásával lefolytatott, valós piaci értéken történő értékesítése". Tervezi-e hazánk kormánya a racionális állami gazdálkodás megteremtése érdekében a fenti vagyonelemek értékesítését, amennyiben igen, mikorra várható az eljárások megkezdése és mikor számolhat az államháztartás az így befolyó bevételekkel? - kérdezte a frakcióvezető. Az

Orbán Viktor

helyett válaszoló közigazgatási és igazságügyi miniszter arról tájékoztatta Lázár Jánost, hogy a jelenlegi kedvezőtlen ingatlanpiaci helyzetben az említett ingatlanok eladása kizárólag nyomott, kedvezőtlen áron történhetne, amely azt is jelentené, hogy a korábbi évtizedek során állami forrásokból kiépített és fenntartott ingatlanokat irreálisan alacsony áron lehetne eladni. A fentiekre tekintettel a kormány jelenleg nem tervezi az állami üdülővagyon teljes körű értékesítését - rögzítette. Kitért arra is, hogy az elmúlt hónapokban az állami kezelésű üdülővagyon működtetésében jelentős változások történtek, az új vezetésű vállalati kör erőfeszítései megmutatkoznak a pozitív működési eredmények elérésében, a kihasználtsági mutatók javulásában, a szolgáltatási kör bővülésében és az állami üdülővagyon megóvásában. Jelentős változást jelent a korábban zárt üdülési rendszer megnyitása külső igénybe vevők előtt, és így tulajdonképpen egy állami tulajdonban levő szállodalánc kialakítása - mutatott rá, hozzátéve, hogy így az üdülők nem csak a közszférában dolgozók, hanem bárki számára elérhetők, igénybe vehetők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.