Közélet

Semjén: egyelőre nem támogatja Magyarország a szerb uniós tagságot

Semjén: egyelőre nem támogatja Magyarország a szerb uniós tagságot

2011. október 14., péntek
Semjén: egyelőre nem támogatja Magyarország a szerb uniós tagságot

Amíg a nemrég elfogadott szerb kárpótlási törvény hatályban van, nemcsak Szerbia uniós tagságát, hanem tagjelölti státuszát sem támogatjuk - mondta Semjén Zsolt (KDNP) miniszterelnök-helyettes a Magyar Hírlap pénteki számában megjelent interjúban.

Semjén Zsolt

szerint Szerbia kizárja a kárpótlásból a délvidéki magyarságot azzal, hogy kollektíven háborús bűnösnek nyilvánította az egész közösséget. "Ez teljes mértékben ellentétes az egyetemes emberi jogokkal, az Európai Unió alapeszméivel és a magyar nemzeti érdekekkel" - mondta az interjúban. Mint mondta, azzal egyetértenek, hogy ha a független bíróságok valakiről megállapított háborús bűncselekmények miatt az adott személyt kizárnák a kárpótlásból. De azt lehetetlen dolognak nevezte a miniszterelnök-helyettes, hogy egy egész közösséget pusztán származása miatt fosztják meg jogaitól. Semjén Zsolt arra kérdésre, hogy összességében mennyi határon túli magyar voksra számít 2014-ben azt mondta: azon dolgoznak, hogy meglegyen az ötszázezer új magyar állampolgár és az ennek megfelelő számú szavazópolgár. Úgy vélte, a listás szavazással elérhető az, hogy az egyetemes magyarság politikai közösségét megélhesse. Hiszen - mint mondta - lehetővé tették az alkotmányban, hogy a határon túliak nemcsak választók, hanem választhatók is legyenek. "A határon túliak - véleményem szerint - levélben szavazhatnak majd, vagy személyesen a konzulátuson" - mondta Semjén Zsolt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.