Közélet

Nemet mondtak az önkormányzati törvényjavaslatra

Nemet mondtak az önkormányzati törvényjavaslatra

2011. október 21., péntek
Nemet mondtak az önkormányzati törvényjavaslatra

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) nem tartja elfogadhatónak az új önkormányzati törvényjavaslatot (Ötv.) a jelenlegi formájában.

Gémesi György

, a szervezet elnöke pénteken Budapesten, a kormányzat és az önkormányzati érdekképviseleti szövetségek találkozója idején tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a tervezet több elemével nem tudnak egyetérteni. Jelezte azt is, hogy szerintük a javaslat szövege több esetben nem egyértelmű, továbbá érzékelhető az is, hogy a dokumentum egyes fejezeteit más és más írta. A MÖSZ szerint a tervezet egyértelműen centralizációs szándékot fejezi ki, nemcsak az intézmények tervezett átvételével, hanem "szellemiségében" is olyan berendezkedést akar megvalósítani, amely az önkormányzati mozgásteret jelentősen szűkíti, és az autonómiát csorbítja. Közölte azt is, nem értenek egyet a közoktatásban az államosítással. Arra hívta fel a figyelmet, hogy sem hatástanulmány, sem pedig számítások nem készültek arra, hogy így olcsóbban és hatékonyabban működnek-e majd az intézmények. A kórházak állami kézbe vételét ugyanakkor támogathatónak mondta, ha "komoly politikai akarat" alapján sikerül összehangolni a magyarországi fekvőbeteg-ellátást. Elmondta, az egyeztetésen elhangzott ugyanakkor az is, hogy azok a járóbeteg-ellátó intézmények is állami kézbe kerülnének, amelyek nem tartoznak a kórházakhoz. Jelezte: egyelőre nem tudja megmondani, hogy ez támogathatónak tartják-e, hiszen ez tulajdoni kérdéseket és önkormányzatok által befektetett forrásokat is érint. Az ülés idején

Schmidt Jenő

, a Települési Önkormányzatok Szövetsége (TÖOSZ) elnöke is sajtótájékoztatót tartott, ezen egyebek mellett azt hangoztatta, hogy a kormánnyal közös a céljuk; egy működőképes rendszer kiépítése. Közölte, a találkozón a kormányzattól azt kérték, hogy az alapfokú oktatást hagyják meg a települési önkormányzatoknál, ám az intézmények ellenőrzését átvehetik a kormányhivatalok. A települési hivatalok tervezett összevonásáról szólva pedig arról beszélt, a 3 ezres lélekszámhatárt el kellene törölni, mert sok olyan területe van az országnak, ahol hét-nyolc településen sem élnek ennyien, így nagyon messze kellene a polgároknak utazniuk ahhoz, hogy az ügyeiket elintézhessék. Az ülést megelőzően

Tállai András

, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára azt közölte, hogy a kormány a jövő heti ülésén tárgyalja meg az új önkormányzati törvényjavaslatot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.