Közélet

Magyar és szerb rendőriskolák együttműködése + FOTÓK

Magyar és szerb rendőriskolák együttműködése + FOTÓK

2011. október 27., csütörtök
Magyar és szerb rendőriskolák együttműködése + FOTÓK

A Szegedi Rendészeti Szakközépiskola a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében finanszírozott Boundless Borders Police Training Cooperation című projekt befejezése alkalmából zárókonferenciát rendezett 2011. október 25-én, Szegeden.

Az eseményen részt vett a szegedi rendőriskola partnerintézménye, a Sremska Kamenica-i rendőrképző iskola, a Vajdasági Tartományi Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi Titkárság képviseletében Deli Andor regionális miniszter, illetve a szerb belügyminisztérium képviselői. A Szegedi Rendészeti Szakközépiskola közös pályázatot nyújtott be a szerb testvériskolával oktatásfejlesztés és együttműködés kategóriában. Az intézmény igazgatói 2009. december 22-én írták alá a szerződést. Az együttműködésen és a tapasztalatcserén túl a pályázat célja egy modern, szakmai tanagyaggal kiegészített e-learninges rendszer bevezetése, amelyet a két iskola közös szakmai programokkal, tanár-diák cserelátogatásokkal, nyelvtanfolyamok szervezésével, távoktatási rendszer kidolgozásával bővített ki. A közelgő szerb EU csatlakozás érdekében ez nagyon fontos lépés a két intézmény számára. A pályázat megvalósítása folyamán a két iskola olyan rendszert épített ki, amelyet a rendőr- és határőrképzésben egyaránt hasznosíthatnak. Közös tananyag került kidolgozásra, amely elősegíti a határrendész hallgatók hatékonyabb felkészülését.

Csapó Ádám

projektasszisztens szerint az együttműködés hozadéka az volt, hogy segítse a rendőroktatást és a rendőrök továbbképzését. Ez gyakorlatilag még csak az első kis lépés volt. Hosszú távú tervek készülnek, hiszen mindkét fél bővíteni szeretné a programokat és kamatoztatni az eddigi tapasztalatokat.

Biljana Puskar

, a társintézmény igazgatónője többek között abban látja a projekt kiemelt hasznosságát, hogy 40-40 diák tanulhatta egymás nyelvét. A szerbek elsajátíthatták a magyart, ami nem csak egy idegen nyelv a számukra, hanem a Vajdaságban élő kisebbség nyelve is. A két ország rendészeti, határrendészeti szerveinek együttműködése nagyban megkönnyítheti Szerbia Eu-s és a schengeni övezethez történő csatlakozását.

Bardócz Csaba

rendőr ezredes, a Szegedi Rendészeti Szakközépiskola igazgatója a zárókonferencián hangsúlyozta, a pályázat eredményei egy hosszan tartó, sikeres együttműködés megvalósulását vetítik előre a két oktatási intézmény számára. A pályázat lehetőséget nyújt egy sokkal hatékonyabb, szervezettebb, a szerb rendőrséggel összehangoltabb, egységesítettebb rendőri-határrendészeti együttműködés megvalósítására is a jövőben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.