Közélet

Év végéig biztos irányítja az intézményátadást

Év végéig biztos irányítja az intézményátadást

2011. október 15., szombat
Év végéig biztos irányítja az intézményátadást

Év végéig intézményi biztos készíti elő a megyei intézményfenntartó központ kialakítását, amely az egészségügyi intézmények kivételével az összes átvett intézmény fenntartásáért lesz felelős a jövőben - derül ki a közigazgatási és igazságügyi miniszter által pénteken benyújtott a megyei önkormányzatok konszolidációjáról, a megyei önkormányzati intézmények és a Fővárosi Önkormányzat egyes egészségügyi intézményeinek átvételéről szóló törvényjavaslatból.

Ezen intézményi biztos megbízatása meghatározott időre, legkésőbb december 31-ig szól. Az egészségügyi intézményekkel összefüggő intézmény fenntartási feladatokat a kijelölt szerv látja majd el. A javaslat szerint a tulajdonjog és a fenntartói jog átszállása nem érinti a megyei intézmények által foglalkoztatottak közalkalmazotti jogviszonyát, illetve munkaviszonyát, valamint az egészségügyi szolgáltatónál az egészségügyi tevékenység végzésében egyéb jogviszony keretében közreműködő egészségügyi dolgozó munkavégezésére irányuló jogviszonyát. A vezetőket tekintve viszont a javaslat úgy fogalmaz: "az átvett nem egészségügyi intézmény vezetőjének, vezető tisztségviselőjének, kuratóriuma vezetőjének, valamint gazdasági vezetőjének foglalkoztatási jogviszonya és az intézmény vezetésére vagy a gazdasági igazgatói feladatok ellátására kapott vezetői megbízása - munkáltatói jog gyakorlójának eltérő döntése hiányában - legkésőbb 2012. március 31. napján e törvény erejénél fogva megszűnik". Hozzátették viszont, hogy a megszűnés nem érinti a jogszabályban, vagy a foglalkoztatásra vonatkozó szerződésben meghatározott, a szerződéshez kapcsolódó juttatáshoz való jogot. Az egészségügyi szolgáltató főigazgatói és gazdasági igazgatói feladatainak ellátására a törvény hatálybalépése és 2012. március 31. között pályázatot kell kiírni, vagyis ezen vezetők megbízatása addig szól, amíg pályázati úton be nem töltik posztjukat. A

Navracsics Tibor

által benyújtott törvényjavaslat kimondja: a megyei önkormányzat vagyona, valamint a megyei önkormányzat intézményeinek vagyonelemei, illetve, az átadásra kerülő fővárosi egészségügyi szolgáltatók, valamint a működésükhöz kapcsolódó vagy azt elősegítő, közvetlen, vagy közvetett többségi részesedésükkel működő gazdasági társaságban meglévő tulajdoni részesedés és vagyon elidegenítésére és megterhelésére 2012. január elsejéig nem kerülhet sor. Emellett a törvényjavaslatban szereplő a 2011. évi költségvetésről szóló törvény módosítása szerint a megyei önkormányzatok 2011. december havi illetékbevétele a központi költségvetésbe kerül. A törvényjavaslat az egészségügyi ellátás vonatkozásában úgy rendelkezik: 2012. március 31-ig, 2012. május elsejei hatálybalépéssel a kormány által kijelölt szerv határozza meg az egészségügyi szolgáltatók fekvőbeteg-szakellátási kapacitásait, az ehhez kapcsolódó többletkapacitásokat, valamint az ellátási területeket. Mint írták, "a kapacitást és az ellátási területeket megállapító határozatok ellen fellebbezésnek nincs helye", a korábban erről szóló határozatok hatályukat vesztik. A törvényjavaslat az egészségügyi ellátórendszer fejlesztése kapcsán definiálja a megközelítőleg 900 ezer - 1,6 millió biztosított ellátásáért felelős egészségügyi térséget. Az egészségügyi ellátás térségi felosztásának szabályait, valamint az egészségügyi ellátási térségeket a kormány rendeletben határozza majd meg. A javaslat mellékletében felsorolják az állami kézbe kerülő fővárosi, valamint megyei önkormányzatok által fenntartott egészségügyi intézményeket. Eszerint 18 megyében 30 egészségügyi intézmény, valamint a fővárosban 13 egészségügyi szolgáltató és a Fővárosi Központi Egészségügyi Beszerző és Szervező Zrt. kerül át állami kézbe. Ezek mellett viszont azokat a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló ingatlanokat is átveszi az állam, "amelyeket 1990 után egészségügyi ellátás céljára használtak, és amelyek egészségügyi funkciója megváltozott, de egyéb közcélra nem került hasznosításra". A megyei önkormányzatok konszolidációjáról, a megyei önkormányzati intézmények és a Fővárosi Önkormányzat egyes egészségügyi intézményeinek átvételéről szóló törvényjavaslat több törvény módosítását is tartalmazza, köztük a helyi önkormányzatokról; a szociális igazgatásról és szociális ellátásról; a közoktatásról; az egészségügyről; a fővárosi és megyei kormányhivatalokról; a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről; valamint a 2011. évi költségvetésről szóló törvény módosítását is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.