Közélet

„Érints meg!” – tárlat a Fehér Bot Világnapja alkalmából + FOTÓK, VIDEÓ

„Érints meg!” – tárlat a Fehér Bot Világnapja alkalmából + FOTÓK, VIDEÓ

2011. október 11., kedd
„Érints meg!” – tárlat a Fehér Bot Világnapja alkalmából + FOTÓK, VIDEÓ

Gyengénlátók által készített, illetve számukra alkotott művek tekinthetőek, érinthetőek meg azon a különleges kiállításon, ami a Somogyi könyvtár alagsorában nyílik a Fehér Bot Világnapja alkalmából kedden délután négy órakor.

A Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete a Kreatív Formák Alapítvánnyal közösen rendezte az „Érints meg!” című kiállítást, amit október 21-éig tekinthetnek meg az érdeklődők. „A vak embereknek is igényük van arra, hogy képzőművészeti alkotásokat tekintsenek meg, s mivel ők tapintás alapján érzékelnek, megtapogatják a műveket. Éppen ezért hoztuk létre ezt a tárlatot, melyre ismert képzőművészek is szívesen elhozzák alkotásaikat” – fogalmazott

Vaskóné Kiss Éva

. A Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesületének elnöke hozzátette, minden kiállító megtiszteltetésnek vette, hogy olyan amatőr alkotókkal állíthat ki közösen, akik látássérültek, s a gyenge látásukat arra használják, hogy művészeti alkotásokat hozzanak létre.

Október 15-e a Fehér Bot Napja, mely a vakok és gyengénlátók nemzetközi napja mely arra hivatott, hogy felhívja közvélemény figyelmét a látássérültek sajátos helyzetére, keresve gondjaik megoldásának lehetőségeit, a társadalomba való teljesebb értékű beilleszkedésük útját.

A Kreatív Formák Alapítvány egyik célja az integráció, hiszen látássérült alkotók műveit egy tárlaton mutatják be neves képzőművészek munkáival.

Rácz-Káté Mónika

, az alapítvány szakmai vezetője elmondta, egyre inkább olyan társadalmi tevékenységet kell biztosítani a vakoknak és gyengénlátóknak, ami egy pozitív társadalmi gondolkodást hoz majd magával. „Jelenleg azért is válik kiemelkedően fontossá a látássérültekkel való foglalkozás, mert a világon minden ötödik másodpercben megvakul egy ember. Igaz, ez a fejlődő országokra jellemző adat, de Magyarországon is évente hatezerrel növekszik a látássérültek száma” – hangsúlyozta Rácz-Káté Mónika. A tárlaton látók által látássérülteknek, illetve látássérültek által mindenkinek készített alkotások tekinthetőek vagy épp tapinthatóak meg.

Pipiczné Nagygyörgy Éva

, a Kreatív Formák Alapítvány rehabilitációs szakembere portálunknak elmondta, így annak is élményt nyújt a kiállítás, aki teljesen vak. Az „Érints meg!” címet viselő tárlat október 11-én 16 órakor nyílik, és október 21-ig látogatható a könyvtár nyitvatartási idejében. Nézze meg a

VTV Szeged videó-összeállítását

is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.