Közélet

Bírálja az MSZP a tervezett adóváltozásokat

Bírálja az MSZP a tervezett adóváltozásokat

2011. október 30., vasárnap
Bírálja az MSZP a tervezett adóváltozásokat

Az MSZP szerint a fideszes Rogán Antal által javasolt 27 százalékos szociális hozzájárulási adó bevezetése az "adóemelési dömping része".

Józsa István

, a parlament gazdasági bizottságának szocialista alelnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján "alattomosnak nevezte" a tervezett szociális adót, kifejtve: a minimálbér után fizetendő korábbi járulék összegének másfélszeresét kell befizetni, ha a többség elfogadja a vonatkozó javaslatot. Példaként említette, hogy 2010-ben havi 25380 forintot kellett fizetni a munkavállalók után, 2011-ben nagyjából 30 ezret, 2012-ben pedig 32805 forintra emelkedne az összeg, vagyis csaknem 30 százalékos közteheremelésről van szó. A politikus bírálta az elnevezést is. Mint mondta, ez az adónem korábban nemcsak kifejezésében volt járulék, hanem kategóriájában is mást jelentett. A társadalombiztosítási járulékot például - tette hozzá - nem lehet másra felhasználni, csak társadalombiztosításra. A szocialista képviselő álláspontja szerint az "összerendeződéssel" megszűnik a garancia az összegek felhasználásával kapcsolatban. Józsa István bírálta a közösségi közlekedési adót és a minimálbér "egyoldalú" emelését is. Szavai szerint a minimálbér 92 ezer forintra emelésének a kis- és középvállalkozások a károsultjai, mivel a vállalkozásoknak évi 500 ezer forinttal többe kerül majd egy munkahely fenntartása. Megjegyezte, hogy ebből a dolgozónak "egy fillérrel sem jut több". Józsa István arra szólította fel a kormányt, hogy változtasson a tervezett adócsomagon és a költségvetésen, és foglalkozzon a szocialista párt vonatkozó alternatív javaslataival.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.