Közélet

Az Európai Zöld Párt szóvivője Szegeden

Az Európai Zöld Párt szóvivője Szegeden

2011. október 7., péntek
Az Európai Zöld Párt szóvivője Szegeden

A Zöld Fórum programsorozat keretében Szegedre látogat Philippe Lamberts európai parlamenti képviselő, az Európai Zöld Párt (EGP) szóvivője, akivel Málovics György, az LMP megyei koordinátora beszélget.

Külön aktualitása a rendezvénynek, hogy az LMP novemberben a zöld pártok párizsi, november 11-13-i kongresszusán válik teljes jogú EGP-taggá. A beszélgetés október 10-én hétfőn 18 órakor lesz, helyszín: a Interaktív Természetismereti Tudástár (SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Főiskolai Kar, Szeged, Boldogasszony sgt. 6.). A témák: hogyan lendíthetnénk fel a vidéki gazdaságot és tud-e ebben az EU segíteni, mit jelent a Zöld Fordulat, miből lesznek a zöld munkahelyek, vagy éppen, hogy összefügg-e napjaink gazdasági, pénzügyi és természeti krízise, mit tehetünk ellene a városainkban és falvainkban? A zöld politika csak az országok luxusa vagy épp a kiutat jelenti a szegényebbeknek?

Zöldek Európában

Az európai zöld pártok a 80-as évek eleje óta vannak jelen az európai politikában, a folyamat a német zöldek egykori sikerével vette kezdetét. A zöld pártok négy alapértékre építik a politikájukat: környezeti/ ökológiai fenntarthatóság, társadalmi igazságosság, radikális/ részvételi (bázis-)demokrácia és erőszakmentesség. Ezeket az alapértékeket a különféle társadalmi mozgalmak törekvéseiből vezetik le: környezetvédelmi mozgalmak, társadalmi/ szociális mozgalmak, szakszervezetek, emberi jogi és egyéb jogvédő mozgalmak, illetve a békemozgalom. Tulajdonképpen a zöldpártok ezeknek a társadalmi mozgalmaknak szeretnének politikai képviseletet biztosítani. Nálunk is a 80-as évek közepén erősödött meg ez a tendencia, példa erre a Duna-mozgalomra, vagy az Endreffy Zoltán és Kodolányi Gyula által szerkesztett antológia (1984-ben). "Sokan úgy gondoljuk, hogy ez az irányzat a 21. században megkerülhetetlen lesz (legalábbis reményeink szerint) az európai politikában is – és örömmel tölt el bennünket, hogy ennek a közösségnek most már komoly társadalmi támogatottságot élvező hazai képviselője is lesz az LMP személyében" – mondta el portálunknak a párt szegedi képviselője, Szentistványi István.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.