Közélet

Új magyar nagykövet Pozsonyban

Új magyar nagykövet Pozsonyban

2011. szeptember 19., hétfő
Új magyar nagykövet Pozsonyban

Balogh Csaba, Magyarország új szlovákiai nagykövete hétfőn Pozsonyban átadta megbízólevelét Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnöknek.

A fiatal karrierdiplomata a nagyköveti poszton

Heizer Antalt

váltotta fel, aki 2006-tól öt évig irányította a pozsonyi magyar diplomáciai képviselet munkáját.

Balogh Csaba

korábban a magyar külügyminisztérium Szlovákiáért is felelős osztályán tevékenykedett, s több régióbeli országban is dolgozott.

Gasparovic

a találkozón üdvözölte, hogy Magyarország nem maradt hosszú ideig szlovákiai nagykövet nélkül, s Heizer Antal távozása után röviddel az új nagykövet máris elfoglalta posztját - tájékoztatta

Marek Trubac

elnöki szóvivő az MTI pozsonyi tudósítóját. "Szlovákiának és Magyarországnak, mint az EU és a NATO tagállamainak, minden alkalmat ki kellene használniuk a közös fellépésre nem csak országaink, de az európai intézmények érdekében is" - mondta az új magyar nagykövetnek a szlovák elnök. Hozzátette: a pozitív gazdasági és kulturális kapcsolatok ellenére a szlovák-magyar kapcsolatokban vannak bizonyos problémák is, elsősorban politikai téren, ahol egyes történelmi eseményeket eltérően ítélnek meg a felek. Balogh Csaba jelezte: megbízatása idején a magyar-szlovák kapcsolatok pozitív oldalaira kívánja helyezni a hangsúlyt. "Nem feledkezhetünk meg azokról a kérdésekről sem, amelyekben nincs közös véleményünk. A diplomáciának azonban az a feladata, hogy keresse a megoldásokat és csökkentse a feszültséget" - idézte a nagykövet szavait Trubac. A diplomata kifejtette: "Magyarország erős Európát akar, amely azonban nem létezhet erős Közép-Európa nélkül, s az erős Közép-Európa pedig nem létezhet erős szlovák-magyar együttműködés nélkül." A találkozón Gasparovic kijelentette: a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) fennállásuk két évtizede alatt erős pozíciót vívtak ki maguknak. Az elnöknek meggyőződése, hogy a V4-ek egységének megőrzése érdekében bizonyos kérdéseket a csoportosulás tagjainak "pontosan, következetesen és felelősen kellene megoldaniuk".

Tartják álláspontjukat Esterházyról

A szlovák államfő elutasította a nemzeti kisebbségek kollektív jogainak érvényesítését és a magyar politikusok

Esterházy Jánossal

, a szlovákiai magyarság egykori politikai vezetőjével kapcsolatos nyilatkozatait. Mint megjegyezte: Szlovákiának más a véleménye Esterházyról. Gasparovic úgy vélte, hogy bizonyos kérdéseket a politikusoknak nem kellene feszegetniük, hanem azokat a történészekre kellene hagyni. Mindkét fél egyetértett abban, hogy szükség van a közös nevező keresésére, a kölcsönös megértésre és a kompromisszumokra. Az új magyar nagykövet délután bemutatkozó látogatást tett a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) székházában Pozsonyban, ahol tárgyalásokat folytatott

Berényi Józseffel

, az MKP elnökével, valamint a párt további vezető képviselőivel. A közelmúltban személycsere történt a kassai magyar főkonzulátus élén is. Szerencsés János főkonzul megbízatási időszakának leteltével visszatért Budapestre. Az új magyar főkonzul

Czimbalmosné Molnár Éva

lett, akinek már vannak szlovákiai diplomáciai tapasztalatai. Egyebek között éveken át igazgatója volt a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének (MKKI) Pozsonyban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.