Közélet

Új eljárás indul a Partiscum-ügyben

Új eljárás indul a Partiscum-ügyben

2011. szeptember 27., kedd
Új eljárás indul a Partiscum-ügyben

Új eljárásra utasított a szegedi székhelyű Partiscum XI. Takarékszövetkezet egyoldalú szerződésmódosításra lehetőséget adó általános szerződési feltételeinek ügyében a Legfelsőbb Bíróság (LB) kedden kihirdetett felülvizsgálati döntésében.

Az LB a részítéletben javarészt hatályon kívül helyezte a Szegedi Ítélőtábla másodfokú jogerős döntését, és a Csongrád Megyei Bíróságot arra utasította, hogy új első fokú eljárása során a részítéletben megfogalmazott objektív kritériumok alapján érdemben vizsgálja meg az egyoldalú szerződésmódosításokat. Az LB szóbeli indoklásában kifejtette: az egyoldalú szerződésmódosításra lehetőséget adó okok listájának tételes vizsgálatakor figyelemmel kell lenni többek között arra, hogy külső objektív, a felek által nem befolyásolt-e az egyoldalú módosításra okot adó körülmény, azt figyelembe vették-e a felek a szerződéskötéskor, illetve, hogy a professzionális gazdasági szereplő ésszerű módon előre láthatta-e. A határozathirdetés után az alperes Partiscum azért üdvözölte a döntést, mert az lehetőséget ad egyoldalú szerződésmódosításaik jogszerűségének bizonyítására. Civil szakértők viszont úgy nyilatkoztak a bíróság folyosóján, hogy az LB által támasztott feltételeknek az egyoldalú szerződésmódosítások jobbára nem felelnek meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.