Kétszázezren a XV. szegedi halfesztiválon + FOTÓK



A jubileumi halfesztiválra idén is több mint kétszázezer vendég látogatott ki a Tisza partjára. A háromnapos rendezvényen a halkedvelők számtalan bográcsból, serpenyőből, sütőből kóstolhatták meg mindazokat az étkeket, melyek halból elkészíthetők.
A folyóba nyúló rondellán idén is ott állt a Fehértói Halászcsárda ötezer literes óriásbográcsa, hogy feneketlen gyomrából ezrek ízlelhessék a szegedi halászlevet. „Nehéz megbecsülni a látogatók számát, hiszen ez nem belépős rendezvény volt” – mondta el portálunknak
Frank Sándor
szervező. „Az óriásbográcsunkból az idén is több mint negyvenezer adag hallé fogyott, így ha csak minden ötödik ember fogyasztott belőle, megvan a kétszázezer látogató.”
Szögedi, bajai
Persze a hallének sokfajta elkészítési módja ismert, mégis a szögedi passzírozott és a bajai tésztás között régóta „dúl a harc”. Ezen a hétvégén mindkét fajta megkóstolható volt, a szombati napon pedig, a Partfürdőn megrendezett főzőversenyen több mint kétszáz nevező főzte a különlegesebbnél különlegesebb halleveket. „A rendezvény célja évek óta kettős” – mesélt a jubileumi rendezvényről a Venesz-díjas mesterszakács. „Egyrészt szeretnénk újra a halétkek felé fordítani a magyar közönséget, másrészt az amatőr főzőkön keresztül meg is tanítani ezeknek az elkészítését. Évente Magyarországon már tíz kiló fölött fogyasztanak az emberek halat, a Partfürdőn pedig a rengeteg jó minőségű hallé is jelezte, hogy egyre többen szeretnek és tudnak is halászlevet készíteni.”
Harcsakolbásztól a haltepertőig
A Partfürdőn több vendéglátóipari szakiskola vonult fel remek – szemnek és szájnak is tetsző – étel és terítékbemutatójával, köztük például egy egri iskola is, akik harcsából készített kolbászkákkal lepték meg az arra járókat. A Huszár Mátyás-rakparton rotyogó és sülő finomságokkal számtalan vendéglő és halászcsárda próbálta betömni a népes vendégsereg gyomrát, miközben a nagyszínpadon egymást követték a koncertek és műsorok. Újdonságnak számított az a klinikai rakpartszakaszon felállított kisszínpad, ahol színházi előadásokkal, népzenei koncertekkel szórakoztatták a nagyérdeműt, a vasárnapi napot és egyben az idei Halfesztivált színpompás tűzijáték zárta.