Közélet

Szigorítanák az uzsora-bűncselekmény tényállását

Szigorítanák az uzsora-bűncselekmény tényállását

2011. szeptember 13., kedd
Szigorítanák az uzsora-bűncselekmény tényállását

Az uzsorával kapcsolatos új szabályozás miatt szükség lesz a büntető törvénykönyv módosítására, a tervek szerint szigorítanák a már létező uzsora-bűncselekmény tényállását - erről Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter beszélt kedden a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Reményeik szerint ezzel lehetővé válna, hogy "koncentráltabban" lépjenek fel az ilyen jellegű bűncselekmények ellen - mondta a miniszterelnök-helyettes.

Navracsics Tibor

közölte, szigorúbban kell büntetni az uzsora-bűncselekményt, és jobban meg kell védeni a tanúkat, hiszen nagyon sok esetben az ilyen bűncselekmények felderítését, bizonyítását megnehezíti, hogy az érintettek nem mernek tanúskodni. A tervek szerint a tényállás pontosításával az egyszeri és a kisebb összegű uzsorakölcsön nyújtását is büntethetővé tennék. Az utóbbi esetében a cselekmény szabálysértési alakzatát is megalkotnák. Navracsics Tibor az országvédelmi akciótervről szólva azt mondta: minél hamarabb, minél több lépést meg kell tenni. "Mi arra kaptunk mandátumot, hogy minél hamarabb, minél nagyobb tempóban alakítsuk át úgy az országot, hogy amikor Európában is bekövetkezik a gazdasági növekedés időszaka ismét, akkor elsőként szállhassunk fel erre a vonatra" - fogalmazott. A munka törvénykönyvének tervezetéről Navracsics Tibor azt mondta, hogy reményeik szerint az olyan rugalmas munkaerőpiacot teremt meg, ahol könnyű lesz elhelyezkedni, emellett segítheti a munkahelyteremtést, és védelmet ad a védelemre szoruló embereknek.

Orbán Viktor

miniszterelnök hétfőn a parlamentben, az országvédelmi akciótervet ismertetve azt közölte: a kormány zéró toleranciát és "hajtóvadászatot" hirdet az uzsorások ellen. Azt mondta: kevés kegyetlenebb dolgot lehet elképzelni, mint amikor bűnözők arra szakosodnak, hogy a legszegényebbeket maradék értékeiktől is megfosszák, menekülésre kényszerítsék. Javasolta a büntető törvénykönyv módosítását a hatékonyabb fellépés érdekében, továbbá azt, hogy törvényben állítsanak korlátot a kölcsönszerződések magas kamatai elé, és 30 százalékos teljes hiteldíjmutató (THM) felett ne lehessen hitelt nyújtani. Kezdeményezte emellett a készpénzalapú segélyezés arányának csökkentését és a természetbeni segélyezés arányának növelését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.