Közélet

Schmitt támogatja Bulgária schengeni tagságát

Schmitt támogatja Bulgária schengeni tagságát

2011. szeptember 8., csütörtök
Schmitt támogatja Bulgária schengeni tagságát

Bulgária tisztes erőfeszítéseket tett a schengeni tagság elérése érdekében, és Magyarország reméli, hogy a belépésre hamarosan sor kerül - jelentette ki Schmitt Pál köztársasági elnök Georgi Parvanov bolgár államfővel folytatott megbeszélése után csütörtökön Szófiában.

A bolgár elnöki hivatal címertermében tartott közös sajtótájékoztatón

Schmitt Pál

bolgár kollégájával egyetértésben hangsúlyozta: a Közös Agrárpolitika (KAP) illetve az Európai Unió kohéziós politikájának fenntartása a két ország közös európai érdeke. "A kohéziós politika jövője elsősorban azért fontos, hogy a lassabban fejlődő tagállamok kevésbé maradjanak le a gazdagabb országokhoz képest" - mondta a magyar köztársasági elnök. A két államfő kiállt az energiaellátás diverzifikálásának és biztonságának fontossága mellett.

Georgi Parvanov

jelezte, hogy Bulgária szívesen részt vesz az uniós tagállamokat összekötő európai hálózat kiépítésében. A felek egyetértettek abban is, hogy nélkülözhetetlen a két uniós ország versenyképességének erősítése. "Ha az Európai Unió erős, az azért van, mert a tagállamok gazdasága is erős a versenyképességnek köszönhetően" - mutatott rá Georgi Parvanov. A gazdasági együttműködésről szólva Schmitt Pál kiemelte, hogy Magyarország a nyolcadik legnagyobb külföldi befektető Bulgáriában, Parvanov pedig reményét fejezte ki, hogy a bolgár és a magyar üzletemberek mostani találkozója további lendületet ad majd a kétoldalú gazdasági együttműködésnek. A magyar államfő méltatta a szófia kormány eredményeit az államadósság sikeres visszaszorításával kapcsolatban. Schmitt tájékoztatta bolgár kollégáját a magyar uniós elnökség célkitűzéseiről és eredményeiről. Az államfő hangsúlyozta, hogy a magyar elnökség által képviselt legfontosabb ügyekben - gazdasági stabilitás, a nyugat-balkáni bővítés, Duna-stratégia, romastratégia - Bulgária is érdekelt. A két államfő méltatta Bulgária és Magyarország hagyományosan jó kapcsolatát és hitet tett az együttműködés továbbfejlesztése mellett. Georgi Parvanov megköszönte Magyarországnak az európai integrációs folyamatban, illetve a NATO-tagság elérésében nyújtott segítséget. Parvanov köszönetét fejezte ki a Magyarországon élő bolgár kisebbség támogatásáért is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.