Közélet

Időseket köszöntöttek Szőregen + FOTÓK

Időseket köszöntöttek Szőregen + FOTÓK

2011. szeptember 30., péntek
Időseket köszöntöttek Szőregen + FOTÓK

Több mint 120-an az ünnepségen

Az ENSZ először 1991-ben rendezte meg az idősek világnapját, azóta minden év október 1-jén emlékezünk meg a Föld mintegy hatszázmillió lakosáról. Ebből az alkalomból a szőregi Tömörkény István Művelődési ház nagytermében több mint 120 idős, nyugdíjas embert köszöntött az általános iskolások éneke. „Ó drága nagymami...” – szállt a a nagymamák és nagypapák között a gyerekek dala, amit az egybegyűltek hosszas tapssal háláltak meg. A közelgő idősek világnapjának alkalmából köszöntötték így a településrész nyugdíjasait, akik a művelődési ház, a Szőregi Baráti Kör és Rózsavölgyi József önkormányzati képviselő invitálására jöttek el. Az ünnepi műsorban többek között fellépett Gyimesi Kálmán operaénekes, Szeged díszpolgára, valamint Vajda Júlia, a Szegedi Nemzeti Színház művésze is.

Az idősek világnapja

Az ENSZ Közgyűlésének határozata alapján először 1991-ben rendezték meg az idősek világnapját, 1999-ben pedig hasonló elnevezésű éves rendezvénysorozatot tartottak. Az intézkedés célja, hogy középpontba helyezzék a méltóságteljes öregkort. A demográfiai adatok szerint jelenleg a Földön körülbelül hatszázmillióra tehető az idősek száma, és az elkövetkező húsz évben számuk megkétszereződik. A 2001-es népszámlálási adatok szerint ma Magyarországon minden ötödik ember időskorúnak számít, vagyis már betöltötte a hatvanadik életévet. Területi elosztásban Budapesten illetve a kistelepüléseken élnek a legtöbben, a nemek közötti arány pedig igen egyenetlen, hiszen az idősek 61%-a nő. Jelentősen csökkent a többgenerációs családok száma is, mivel az idős emberek többsége egyedül vagy másik időssel él együtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.