Közélet

A Fidesz elnöksége támogatja az államadósság-csökkentő politikát

A Fidesz elnöksége támogatja az államadósság-csökkentő politikát

2011. szeptember 7., szerda
A Fidesz elnöksége támogatja az államadósság-csökkentő politikát

A Fidesz elnöksége támogatásáról biztosította a kormány politikáját az államadósság csökkentésének fontosságára tekintettel - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerdán Hajdúszoboszlón.

A párt vezető testülete egyetértett azzal, hogy a kormány intézkedéseivel az euróválság Magyarországra gyakorolt hatásainak kivédése eredményes lesz; támogatják a kormány törekvéseit az adósságállomány csökkentése, ezzel az ország szuverenitásának visszaszerzése érdekében, s azt, hogy továbbra is nemet mond a megszorítások politikájára - mondta a szóvivő az elnökségi ülés szünetében, a Hotel Béke előtt tartott sajtótájékoztatóján. Az államadósság csökkentése kapcsán az elnökség támogatásáról biztosította a kormány törekvését, miszerint a válság alatti időszakot arra használja fel, hogy az ország a lehető legjobb starthelyzetben legyen, amikor a nemzetközi gazdasági körülmények kicsit kiegyensúlyozottabbá válnak - ismertette

Szijjártó Péter

. Ezzel összefüggésben - mint kifejtette - az elnökség világossá tette: továbbra is fontos az ország sebezhetőségének csökkentése, ezt a sebezhetőséget pedig az államadósságnak az elmúlt nyolc évben felhalmozott rendkívül magas mértéke okozza. "A Fidesz elnöksége elvárja a kormánytól, hogy tovább folytassa harcát a magyar emberek és Magyarország szabadságának, szuverenitásának teljes mértékű visszaszerzése érdekében" - tolmácsolta a szóvivő a testület álláspontját, rámutatva, hogy minél nagyobb az államadósság, annál inkább mások gazdagodnak a magyar emberek munkájából, s az államadósság csökkentése újabb lépés a szabadság visszaszerzése felé. Szijjártó Péter emlékeztetett rá: a kormány keddi ülésén állást foglalt arról, hogy a költségvetési hiányt 3 százalék alatt stabilizálja, s annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban menjen végbe az ország megújítása, felgyorsítja az adóbeszedést. A kormány fontos céljának nevezte, hogy "radikálisan javuljon az adóbeszedés hatékonysága" - mondta a kormányfő szóvivője, hozzátéve: "a megszorítások politikája továbbra is tilos", nem szabad az emberekkel megfizettetni a válság árát, ugyanis nem az emberek felelősek azért, hogy az ország ilyen helyzetbe került. Szijjártó Péter elmondta azt is, hogy a gázolaj jövedéki adójának növelése nem vezethet más termékek árának növekedéséhez. Ezért a kormány a fuvarozóknak a jövedéki adónövekedés mértékének megfelelő visszatérítést ad, s hasonlóan jár el a mezőgazdasági tevékenységet folytatók esetében is - fűzte hozzá. Szijjártó Péter történelmi pillanatnak nevezte, hogy egyetértenek Mesterházy Attila MSZP-elnökkel, miszerint az adó mértékének növelése akkor jelent bevételnövekedést, ha az az ellenőrzés fokozásával jár. A kormány pontosan ezt teszi: "felgyorsítja az adóbeszedés rendszerének megújítását, magyarul: radikálisan eredményesebbé teszi az adóbehajtást" - közölte Szijjártó Péter. A késő délutánig tartó Fidesz elnökségi ülést követően az esti órákban Orbán Viktor miniszterelnök általános politikai helyzetértékelésével kezdődik meg a Fidesz-KDNP frakció péntekig tartó évadnyitó ülése - tette hozzá Szijjártó Péter. Közlése szerint a képviselők bizonyosan tárgyalnak a devizahitelesek megsegítéséről és az önkormányzati rendszer átalakításáról is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.