Közélet

Bács-Kiskun átadja gyerekotthonait a Szeged-Csanádi Egyházmegyének

Bács-Kiskun átadja gyerekotthonait a Szeged-Csanádi Egyházmegyének

2011. szeptember 30., péntek
Bács-Kiskun átadja gyerekotthonait a Szeged-Csanádi Egyházmegyének

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat átadja teljes gyermekvédelmi szakellátását, gyermek- és lakásotthonait, nevelőszülői hálózatát, az utógondozást a Szeged-Csanádi Egyházmegyének, erről pénteken döntött a megyei közgyűlés.

A testület az ülésen többségi szavazással jóváhagyta az önkormányzat és a katolikus egyházmegye közötti, öt évre kötendő szerződést, amelynek értelmében a teljes gyermekvédelmi szakellátást, gyermek- és lakásotthonokat, nevelőszülői hálózatot, az utógondozást a továbbiakban az egyházmegye az általa alapított Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Intézmény útján működteti. A szerződés szerint a megye 2011. december 1-jével térítésmentesen az egyház használatába adja a gyermekvédelmi szakellátást biztosító intézmények elhelyezésére szolgáló ingatlanokat. Az egyház vállalta, hogy a csaknem 1200 gyermek ellátását biztosító 159 munkavállalót átveszi, amennyiben azok tovább akarnak dolgozni eddigi munkakörükben.

Bányai Gábor

(Fidesz-KDNP), a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta: az együttműködés szakmai alapját jelenti, hogy a Szeged-Csanádi Egyházmegye és a vele szimbiózisban működő ÁGOTA Alapítvány ma már olyan modern, európai uniós szabványoknak is megfelelő, akkreditált pedagógiai programtervvel rendelkezik, amely garanciát jelenthet a magas színvonalú feladatellátásra. Kitért arra: az egyházakat megillető kiegészítő normatíva lehetővé teszi, hogy olyan kötelező, illetve ajánlott munkakörök is létesüljenek, amelyek hiányát az ellenőrző szervek rendre kifogásolták, és amelyekre a megyei önkormányzat nem tudott forrást biztosítani. A közgyűlés elnöke ismertette a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal szociális és gyámhivatalának véleményét, amelyben arról tájékoztatták az önkormányzatot, hogy a jogszabályok maradéktalan betartása esetén nem emelnek kifogást az átadás ellen. A közgyűlés ülésén az egyházmegye képviseletében

Kothencz János

bemutatta a szakmai elképzeléseket a tudatos szakmafejlesztés terén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.