Közélet

A Jobbik szerint felemás ítélet született a Partiscum-ügyben

A Jobbik szerint felemás ítélet született a Partiscum-ügyben

2011. szeptember 28., szerda
A Jobbik szerint felemás ítélet született a Partiscum-ügyben

A Jobbik szerint felemás a Legfelsőbb Bíróság (LB) kedden hozott ítélete a szegedi székhelyű Partiscum XI. Takarékszövetkezet egyoldalú szerződésmódosításra lehetőséget adó általános szerződési feltételeinek ügyében, amelyben új eljárásra utasította az alsóbb fokú bíróságot - jelentette ki Z. Kárpát Dániel országgyűlési képviselő szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A Jobbik szerint olyan ítéletet kellett volna hoznia az LB-nek, hogy minden egyoldalú szerződésmódosítás elfogadhatatlan. Az ellenzéki párt ugyanakkor üdvözli azt az ötpontos kritériumrendszert, amit a bíróság ítéletében támasztott az egyoldalú szerződésmódosításokkal szemben.

Z. Kárpát Dániel

szerint ezeknek a feltételeknek jelenleg egyik bank sem tud megfelelni. Arra biztatják a különböző pertársaságokat, hogy indítsanak tömeges pereket az LB indoklásában szereplő feltételrendszerre hivatkozva, mert a Jobbik szerint "reális esély" van azok tömeges megnyerésére - hangsúlyozta. Az LB keddi ítéletének részítéletében a vonatkozó törvény alapján felállított egy kritériumrendszert, arra vonatkozóan, hogy a hitelező mely "feltételeknek megfelelő okokra hivatkozva gyakorolhatja az ügyfélre kedvezőtlenül az egyoldalú szerződésmódosítás jogát". E szerint objektív okként csak olyan külső körülmény vehető figyelembe, melynek előidézésében a felek sem külön-külön, sem együttesen semmilyen szerepet nem játszhatnak, melynek bekövetkeztére a feleknek semmiféle befolyása nem lehet. Az LB szerint csak olyan körülmények változása adhat alapot a kamat, a díj, a költség tekintetében az egyoldalú szerződésmódosításra, mely körülményeket a szerződéskötéskor is figyelembe vettek a kamat, a díj és a költség meghatározásakor és amely körülmények változása tényleges hatást gyakorol a kamat, a díj, a költség mértékére. A bekövetkezett változásnak meg kell haladnia a normálisan vállalható üzleti kockázat mértékét, jelentéktelen, érdemi hatást nem kiváltó változás nem adhat alapot a szerződés módosítására. A módosítás mértékének pedig arányban kell állnia a bekövetkezett változás hatásával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.