Közélet

Napelemes prizmák a közlekedésbiztonság szolgálatában + FOTÓK, VIDEÓ

Napelemes prizmák a közlekedésbiztonság szolgálatában + FOTÓK, VIDEÓ

2011. augusztus 5., péntek
Napelemes prizmák a közlekedésbiztonság szolgálatában + FOTÓK, VIDEÓ

Régóta gondot okoz a rókusi Tesco Körtöltés utca felőli oldalán található rendkívül veszélyes átkelőhely. A környék lakói és a körzet önkormányzati képviselője többször megpróbáltak már ide gyalogátkelőt létesíteni, de a közlekedésfelügyelet mindig megvétózta a kezdeményezést.

Pontosabban, csak akkor engedélyezte volna kialakítását, ha az ott elhaladó szerviz utat is lezárják. Ez viszont lehetetlen, mert akkor csak egy bejárat marad, a környék lakói nem tudnak behajtani, mint ahogyan a kukás autó sem. A helybeliek ezért úgy döntöttek, inkább eltekintenek a gyalogátkelőhelytől, csak a maradjon szabadon a bejárat. Egy cég ajánlattal kereste meg

Kalmár Ferenc

tanácsnokot, a körzet önkormányzati képviselőjét. Elmondták, hogy napelemes prizmák alkalmazásával milyen műszaki megoldást kínálnak a probléma megoldására, a képviselő pedig a környezetgazdálkodási kft. illetékeseivel konzultálva, azonnal intézkedett, és összehozta a két céget. Több hónapos egyeztetés után a kft. rábólintott a projektre, mert úgy találta, közlekedésbiztonsági szempontból is előremutató megoldásról van szó.

Az első Szegeden

Kalmár Ferenc a műszaki átadás-átvétellel egybekötve sajtótájékoztatón ismertette, miként valósult meg a beruházás. A kft. átvállalta a költségek egy részét, a képviselő pedig saját alapjából finanszírozta a maradékot. Az átkelő kialakítása valamivel több, mint 200 ezer forintba került, de megérte, mert a 2 nap alatt érkezett visszajelzések rendkívül pozitívak. Az átkelő ugyanis már szürkületkor villog, s felhívja az autósok figyelmét arra, óvatosabban vezessenek, veszélyesebb útszakasz következik. Kalmár Ferenctől megtudtuk, ez az első napelemmel működő közlekedésbiztonsági fejlesztés a városban. A képviselő --, aki mérnök létére nyitott minden új kezdeményezés iránt -- reméli, a kísérlet után politikus társai is kedvet kapnak és támogatnak hasonló kezdeményezéseket.

Nagy Péter

, a Visibility Kft. társtulajdonosa elmondta, ezek a prizmák LED-es megoldással napelemmel működnek -- beépítve az útburkolatba a viszontagságoknak ellenálló módon -- és a gyalogosok meg az autósok védelmét szolgálják. A napenergiát hasznosító prizmák szavatossága 2-3 év. A LED-es technika okán a lámpák szinte elhasználhatatlanok. A kiemelkedően veszélyes helyeken – ilyennek számítanak a gyalogátkelők is --, telepítésükkel meg lehet előzni, akadályozni az egyre gyakoribb baleseteket. Iskoláknál, egészségügyi intézményeknél, bevásárlóközpontoknál, ahol nagyobb a forgalom, fokozott a balesetveszély, használatuk is hatványozottan indokolt. A különálló egységek telepítése nem igényel teljes útburkolat-felbontást, sokkal kisebb a hibaforrás, és a költségek szempontjából is takarékosak. A Szegeden is alkalmazott technológia Új-Zélandon, Távol-Keleten, az USA-ban és Ausztráliában rendkívül népszerű és bevált. Az EU-ban és Magyarországon nem terjedt még el. Ilyen szempontból teljesen új technológiáról beszélhetünk. Elméletileg törhetetlen műanyag kivitelű a prizmák háza, tehát kamion, teherautó terhelését is el kell, hogy bírja, de ha kalapáccsal szét akarnánk verni, akkor nyilván sikerülne. Másik nagy előnyük: balesetvédelem szempontjából rendkívül hatékonyak, könnyen cserélhetők, javíthatók a meghibásodott prizmák, költséghatékonyak, garancia szempontjából pedig a cég vállalni tudja a 2-3 év jótállást. Aki még nem látta, érdemes éjszaka erre autóznia.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.