Közélet

Semjént megdöbbentette Gasparovic nyilatkozata

Semjént megdöbbentette Gasparovic nyilatkozata

2011. augusztus 23., kedd
Semjént megdöbbentette Gasparovic nyilatkozata

Megdöbbenésének adott hangot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Ivan Gasparovic szlovák államfő Esterházy János felvidéki magyar politikusról szóló nyilatkozata miatt.

A kormányfő kereszténydemokrata helyettese kedden az MTI-nek nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy

Esterházy János

volt az egyetlen, aki a pozsonyi parlamentben a zsidó törvények ellen szavazott. Felidézte azt is, hogy Esterházy János "hősiesen gyakorolta az erényeket", és mindvégig elkötelezett volt a katolikus egyház tanítása iránt, ezért nem véletlen, hogy boldoggá avatása folyamatban van. Esterházy János emlékének támadása ezért nem csak a magyar nemzet, hanem a katolikus egyház és az egyetemes emberi jogok megsértését is jelenti - fogalmazott

Semjén Zsolt

. A miniszterelnök-helyettes reményéli, hogy az elnöki nyilatkozat "nem szándékos támadás, nem is a történelmi ismeretek hiányából fakad, hanem csak újságírói tévedés".

Gasparovic

abban az interjúban, amelyet a Bojovníkban, a szlovákiai antifasiszták kéthetente megjelenő lapjának idei 18. számában tettek közzé kijelentette: "Szobrot állítani Kassán Esterházynak, aki Hitler és a fasizmus híve volt, helytelen". Esterházy Jánost - aki az ötvenes években egy morvaországi börtönben hunyt el - Szlovákiában hivatalosan ma is háborús bűnösnek tartják, rehabilitációját elutasítják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.