Közélet

Nagy az érdeklődés az egyszerűsített honosítás iránt

Nagy az érdeklődés az egyszerűsített honosítás iránt

2011. augusztus 23., kedd
Nagy az érdeklődés az egyszerűsített honosítás iránt

Az egyszerűsített honosítás iránt hatalmas az érdeklődés, a regisztrált kérelmezők száma az év végére eléri a kétszázezret – mondta Wetzel Tamás miniszteri biztos kedden Szentendrén, a Rákóczi Szövetség nyári főiskolás találkozóján tartott előadásában.

Közlése szerint jelentős fejlesztéseket kellett végrehajtani ahhoz, hogy az állampolgársági kérelmekkel kapcsolatos megnövekedett feladatokat zökkenőmentesen és jól lehessen ellátni. "A tapasztalok most azt mutatják, hogy ez sikerült" - tette hozzá, megjegyezve, hogy jelenleg 130 ezernél tart a regisztrált honosítást kérők száma. A miniszteri biztos elmondta, hogy a világban jelenleg 2200 helyen lehet kérelmet benyújtani, s a korábbi 4-5 ezer kérelemmel szemben évente 200-300 ezerrel lehet számolni. Mint rámutatott: az ügyintézés ideje egy évről négy-öt hónapra csökkent, és redukálták a bürokráciát. Ennek során nagy figyelmet kapott a névmódosítások ügye, de kiemelten kezelték a hivatalos fordítások gyorsítását is - fűzte hozzá.

Tartanak a megkülönböztetéstől a felvidéki magyarok

Egy szlovákiai magyar diák kérdésére válaszolva

Wetzel Tamás

megerősítette: Magyarország semmilyen adatot nem tesz közzé és nem ad ki az állampolgárság felvételével kapcsolatban. Hozzátette: a Felvidékről is szép számmal jelentkeznek, ugyanakkor érezhető a félelem. Mint mondta: az állampolgárságuktól megfosztottak között elsősorban német, osztrák, holland, cseh nemzetiségűek vannak, és csak kisebb részben magyarok. "Örülnénk, ha a szlovák alkotmánybírósághoz kerülnének ezek az ügyek, mert véleményünk szerint a jogszabály ellentétes a szlovák alkotmánnyal" – hangsúlyozta a miniszteri biztos, hozzátéve: optimista a tekintetben, hogy "előbb-utóbb megváltoztatják ezt az abszurd törvényt". Ugyancsak hallgatói kérdésre válaszolva Wetzel Tamás beszámolt arról, hogy jelentős érdeklődés tapasztalható Kárpátaljáról, az ukrajnai helyzetet jellemezve pedig úgy fogalmazott: noha a törvény ott elvileg tiltja, a gyakorlatban több millió kettős állampolgár van. A Rákóczi Szövetség 23. alkalommal szervezte meg nyári főiskolás táborát. A szervezet kiemelten kezeli a határon átnyúló magyar-magyar ifjúsági cserekapcsolatok, és ezáltal a Kárpát-medencei magyar összetartozás-tudat erősítését. Az első nyári főiskolás tábort 1989-ben rendezték meg azzal a céllal, hogy biztosítsa a magyarországi és határon túli főiskolások és egyetemisták kapcsolatépítését, elősegítse a fiatalok társadalmi szerepvállalását, nemzeti önazonosságuk erősítését, a társadalomról való gondolkodás kereteinek tágítását. A magyar állampolgárságot január 3-tól lehet kérelmezni egyszerűsített honosítási eljárásban, amelyet az Országgyűlés az elmúlt év május 26-án hozott döntése tett lehetővé. A törvény értelmében magyar állampolgárságot azok az emberek vagy leszármazottaik kérhetnek, akik 1920 előtt vagy 1938 és 1945 között magyar állampolgárok voltak, beszélnek magyarul, és nincs valamilyen kizáró közbiztonsági vagy nemzetbiztonsági ok. A törvény az eddigitől eltérően a határon túli magyaroknak nem szabja az állampolgárság megszerzésének feltételéül a bejelentett magyarországi lakóhelyet, a magyarországi lakhatás és megélhetés igazolását és az alkotmányos alapismeretek vizsgát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.