Közélet

MSZP: Milliók veszítenek a munka törvénykönyvével

MSZP: Milliók veszítenek a munka törvénykönyvével

2011. augusztus 18., csütörtök
MSZP: Milliók veszítenek a munka törvénykönyvével

Az MSZP szerint ha életbe lép, több millió vesztese lesz az új munka törvénykönyvének, amiatt sokak fizetése akár 20-30 százalékkal is csökkenhet.

Gúr Nándor

, a parlament foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának szocialista elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján ismét arra hívta fel a figyelmet, hogy a délutáni műszakpótlék eltörlése, az éjszakai műszakpótlék csökkentése, valamint az, hogy a túlóra után nem jár majd automatikusan bérpótlék, összességében akár negyedével is csökkentheti egyes munkavállalók fizetését. Hozzátette: ez - az egykulcsos személyi jövedelemadóhoz hasonlóan - elsősorban az alacsonyabb keresetűeket sújtja majd, hiszen jellemzően ők dolgoznak több műszakban. Kifogásolta az MSZP-s politikus a szabadság időtartamának tervezett csökkentését is, megjegyezve: eddig 45 éves kortól járt, a változások bevezetését követően azonban már csak 51 éves kortól járna évi 30 nap szabadság, és csökkenne a fiatal munkavállalók szabadnapjainak száma is. Szólt továbbá arról, hogy miközben a kormány családbarátnak nevezi magát, a munka törvénykönyvének tervezete szerint az apákat gyermekük születése után már csak öt nap fizetés nélküli szabadság illeti meg. Gúr Nándor szerint ideje, hogy a munka törvénykönyvének tervezett módosítása ügyében Orbán Viktor miniszterelnök is megszólaljon, és változtasson a tervezeten. Ha ez nem történik meg - folytatta - az MSZP összefogásra szólítja fel a munkavállalókat, hogy közösen tiltakozzanak a jogszabálytervezet ellen. Ezzel összefüggésben kérdésre válaszolva megerősítette, hogy a szocialisták is készek a békés demonstrációra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.