Közélet

Mindenkit elbocsátottak a hollóházi porcelángyárból

Mindenkit elbocsátottak a hollóházi porcelángyárból

2011. augusztus 31., szerda
Mindenkit elbocsátottak a hollóházi porcelángyárból

Megszűnt a munkaviszonya a Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt. minden dolgozójának - adta hírül a BorsodOnline (Boon) szerdán.

A honlap tudósítása emlékeztet arra, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. májusban döntött úgy, hogy a többségi tulajdonában lévő Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt. működtetését jogutód nélkül megszünteti. Augusztus 31-én minden dolgozónak megszűnt a munkaviszonya - írta a Boon, megemlítve azt is:

Koleszár Sándor

, Hollóháza polgármestere speciális közmunkakeretet kért a településnek, mert legalább 100 hollóházi porcelángyári dolgozónak a munkanélküli járadék lejárta után nem marad más jövedelme, csak az önkormányzati segély. Ehhez pedig önerőt kellene biztosítani az önkormányzatnak, amire nincs keret, hiszen így is ötmilliós adóssággal küzd a hegyközi település. Koleszár Sándor elmondta azt is: a porcelángyár területén szeptembertől megkezdi működését egy cég, amely azonban csak mintegy ötven embert vesz át a most elbocsátott kétszázból. Az MTI májusban adott hírt arról, hogy fizetésképtelenné vált a hollóházi porcelángyár, a cég ellen felszámolási eljárás indult. A cég többségi tulajdonosa, az MNV a hollóházi kőedény- és porcelángyártás hagyományainak őrzésére és fenntartására, valamint a térség foglalkoztatására új stratégiát dolgozott ki, amelyet egy 100 százalékos állami tulajdonú társaság keretein belül valósít meg. A Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt. hosszú évek óta kritikus likviditási helyzetben volt, részben a korábbi évekről felhalmozódott tartozásai, részben pedig az európai és hazai porcelániparban már 2007-től érzékelhető termelési és értékesítési gondokat, drasztikus árbevétel-csökkenést előidézőző általános gazdasági válsághelyzet miatt - tudatta akkor az MNV, megjegyezve azt is: a társaság a tulajdonosi kölcsönök ellenére is veszteséges maradt, a reorganizációs eljárás sem járt sikerrel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.