Közélet

LMP: valódi nemzeti együttműködést!

LMP: valódi nemzeti együttműködést!

2011. augusztus 20., szombat
LMP: valódi nemzeti együttműködést!

Az LMP az akarnokság politikai kultúrája helyett Szent István ünnepén a valódi nemzeti együttműködés politikai kultúráját kéri számon az ország újjászervezését hirdető kormányon - közölte az ellenzéki párt az augusztus 20-i ünnepnapon az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írták, növekvő elképedéssel nézik a kétharmados parlamenti többségre szert tett jobboldal politikai elitjének Magyarország újjászervezése címén véghezvitt "pusztítását" a demokrácia intézményrendszerében, a politikai kultúrában és a társadalom bizalmi viszonyaiban. Az LMP szerint vitathatatlanul szükség van Magyarország, a magyar állam újjászervezésére, a magyarországi politikai közösség és a magyar nemzet lelki, szellemi, morális megújulására, de ennek előhívására és véghezvitelére az önkény, az akarnokság politikai kultúrája alkalmatlan. A párt emlékeztetett arra, hogy 1991-ben az Országgyűlés augusztus 20-át, államalapító

Szent István

ünnepét avatta a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepévé, így ez a nap egyszerre emlékeztet az államiság megalapozására és a magyar demokratikus állam újjászületésére. Mint írták, I. István és kortársai méltó választ adtak koruk kihívásaira. Az első ezredforduló magyarsága sikeresen alkalmazkodva az akkori nyugati világ, a keresztény Európa életformájához, eszméihez, normáihoz, hatalomszervezési technikáihoz, az európai keresztény államok közösségébe illeszkedő, erős, tekintélyes, független államot hozott létre. Az LMP szerint azonban a második ezredforduló magyarsága nem volt erre képes, mert "nem tudott élni a lehetőséggel, hogy a diktatúrának véget vető demokratikus fordulatot közössége szellemi, lelki, morális megújulásával kapcsolja össze, és a XXI. századi európai demokráciák közösségébe való beilleszkedés lehetőségét állama, országa és nemzete megerősítésére használja fel". Az ellenzéki párt úgy látja: "kirívóan boldogtalan, elöregedő, testileg, lelkileg, szellemileg beteg, végzetesen megosztott, fogyó népesség lakja" a mai Magyarországot, amely "szétesett, normavesztett, alapvető funkcióinak - a közösségi önreprodukció segítésének - ellátására képtelen, gyenge állam".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.