Közélet

Kihelyezték a magyar helységnévtáblákat Párkányban

Kihelyezték a magyar helységnévtáblákat Párkányban

2011. augusztus 19., péntek
Kihelyezték a magyar helységnévtáblákat Párkányban

Kihelyezték a magyar helységnévtáblákat a dél-szlovákiai Párkányban (Stúrovo) – írta az Új Szó című pozsonyi napilap pénteki számában.

A szlovákiai kisebbségi nyelvtörvény 2012 júniusáig ad haladékot a szlovákiai önkormányzatoknak a magyar helységnévtáblák kifüggesztésére, de Párkányban ezt nem várták meg, és a város felügyelete alatt álló útszakaszokon kifüggesztették a magyar nyelvű táblákat - írta a lap. A szlovákiai nyelvtörvény életbe lépésével hatályát vesztő 1994-es táblatörvény értelmében eddig több tucat magyarlakta település (például Párkány, Diószeg, Ógyalla, Gúta) nem helyezhetett ki magyar helységnévtáblát. Az ok az volt, hogy ezek a települések szlovák nevüket szlovák történelmi személyiségekről kapták. A július elsején hatályba lépett kisebbségi nyelvtörvény szerint ezek a települések is kihelyezhetnek magyar helységnév-táblákat. Így történt ez most Párkány esetében is, amely szlovák nevét L’udovit Stúr XIX. századi szlovák politikusról kapta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.