Közélet

Hegedűs Endre lekéste állami kitüntetésének átadását

Hegedűs Endre lekéste állami kitüntetésének átadását

2011. augusztus 22., hétfő
Hegedűs Endre lekéste állami kitüntetésének átadását

A hódmezővásárhelyi születésű zongoraművésznek Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes augusztus 20-án délelőtt egy órával később, külön ceremónia keretében adta át az egyik legmagasabb állami elismerést - írja a Vásárhelyi Hírek portál.

Amint az évente szokásos, idén is állami kitüntetéseket adott át augusztus 20-a alkalmából a köztársasági elnök nevében Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter. Ezzel egy időben a Hősök terén rendezett állami tisztavatási ünnepségen több ezer ember előtt és a televízió közvetítése révén milliók előtt zongorázott.

Hegedűs Endre

zongoraművész körülbelül a Liszt XV. Magyar rapszódiájának háromnegyedénél tarthatott, amikor onnan fél órára, a Parlamenttel szemben a Néprajzi Múzeumban a nevét szólították, hogy a miniszterelnök-helyettes átadhassa a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét. Hegedűs Endre természetesen lekéste és majd’ egy órával később érkezett meg a fogadásra, ahol – mivel tisztában voltak a késés okával - felajánlották neki, hogy a kedvéért új időpontban megrendezik az átadási ceremóniát. Hegedűs Endre azonban azt mondta, neki megfelel akkor és ott. Így aztán bár némi késéssel, nagy protokoll, illetve ceremónia nélkül, de mint ahogy a zongoraművész a Vásárhelyi Híreknek fogalmazott, a számára eddigi tevékenységét legmagasabban elismerő kitüntetést kapta meg. Természetesen, a zongoraművészre is érvényesek, Navracsics Tibor köszöntő szavai, aki, mint mondta, „a közösség érdekében végzett tevékenység elismerésre méltó.” Arról is szólt, a kitüntetettek munkájukkal kimagaslót alkottak, egyéni tevékenységeik a nemzetben érnek össze, ezért méltók annak elismerésére. Navracsics Tibor arra kérte a díjazottakat, hogy ne csak az elismerést, hanem a biztatást is lássák a kitüntetésükben, mert – mint mondta -, a nemzetnek továbbra is szüksége van kimagasló tevékenységükre. Hegedűs Endre elmondta, nagyon sokat koncertezik itthon és külföldön egyaránt, egészen tavalyig

(a hivatalos méltatásban tévesen jelent meg)

a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen több mint egy évtizedig tanított, de külföldön is kurzusok sokaságát vezette. Tudja és érzi a közönség megbecsülését. Bár több nagyszerű elismerésben volt eddig része, számára Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje odaítélését a kormányzat felől érkező figyelem egyik nagyszerű jelének tekinti. A Hódmezővásárhelyen született Hegedűs Endre a nemzetközi és a hazai hangversenyélet ismert szólistája. 1980-ban zongoraművész és tanári diplomát kapott a Liszt Ferenc Zeneakadémián, tanárai Antal István, Kocsis Zoltán, Rados Ferenc, Schiff András és Hajdú Anna voltak. 2010-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Budapesti Tanárképző Intézetének zongora professzora volt. Tíz nemzetközi zongoraverseny díjazottja: többek között I. helyezést kapott Monzában a Rina Sala Gallo versenyen és Morcone városában a Rahmanyinov Nemzetközi Zongoraversenyen Olaszországban. II. díjazottja a Sydney Nemzetközi Zongoraversenynek Ausztráliában és a Milánói Scala Dino Ciani versenynek. 2000. március 15-én, a Magyar Millennium Évében Liszt-díjat kapott a kulturális minisztertől. 2001. decemberében a Pro Urbe díjat kapta a művész szülővárosától, Hódmezővásárhelytől: az Önkormányzat elismerése a több mint 110 hangversenynek szólt, melyet a városban adott. 2002. márciusában Hegedűs Endre és felesége, Hegedűs Katalin a Kultúra 22 díjat kapták kultúrateremtő kezdeményezéseikért Budafok-Tétény Önkormányzatától. 2004. decemberében Mádl Ferenctől vehette át a Köztársasági Elnök Érdemérme kitüntetést – az indoklás szerint: nemzetközi koncerttevékenységéért, valamint a zene és közönsége közötti harmónia megteremtéséért. 2010-ben Hegedűs Endre idén elnyerte szülővárosától, Hódmezővásárhelytől a Bessenyei Ferenc művészeti díjat. 2011. augusztus 20-án a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével jutalmazták a közösség érdekében végzett tevékenységéért. Forrás:

www.vasarhelyihirek.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.