Közélet

Értéktelen ingatlanok a Vajdaságban

Értéktelen ingatlanok a Vajdaságban

2011. augusztus 20., szombat
Értéktelen ingatlanok a Vajdaságban

A vajdasági lapokban megjelenő ingatlan hirdetésekből ítélve még sohasem volt ekkora túlkínálat lakásokból és házakból a tartomány falvaiban, mint mostanában - olvasható az Újvidéken megjelenő Dnevnik című lapban.

Tulajdonképpen nemcsak a Vajdaságban, hanem Szerbia-szerte található sok olyan jól felszerelt, melléképületekkel ellátott családi ház, amelyhez még öt-hat hektár föld is tartozik, és tulajdonosaik 5.000 és 8.000 euró közötti áron kínálják az ingatlant megvételre. A Dnevnik a bánsági Kikindától húszegynéhány kilométerre fekvő Padé falut említi példaként. A településnek van vegyesboltja, iskolája, katolikus és pravoszláv temploma - és olyan háza is, amely még 1.900 euróért sem kelt el, legalábbis eddig.

Pár százezres összegért sem kelnek el

„Pedig 700 négyzetméteres telken fekvő két szoba-konyhás házról van szó, felújított tetővel, melléképületekkel, mégsem kell senkinek" - magyarázza a ház tulajdonosa. „De ez az utolsó ár, ebből már nem engedek" - teszi hozzá az alig 3.000 lelket számláló, többségében magyarok, valamint szerbek és romák által lakott kis bánsági faluban élő asszony. Hasonló a helyzet a szerémségi Erdővégen (Erdevik), és a közelében fekvő Bingulán is, ahol 3.000 euróért kínálnak megvételre szoba-konyhás, fürdőszobás, padlós családi házat, felújított födémmel, melléképületekkel, a házhoz tartozó kisebb gyümölcsössel. „Onnan is mindenki a városba, Újvidékre, és Belgrádba szeretne menni" írja a vajdasági újság. A Nagybecskerek melletti - többségében szlovákok által lakott - Aradácon 5.000 euróba kerül egy 3.000 négyzetméteres telken fekvő családi ház. Az ellenpélda: az Újvidék közelében elterülő Gajdobrán egy 120 négyzetméteres családi ház, 5.700 négyzetméteres háztájival már 15.500 eurót kóstál. A Dnevnik szerint e példák azt bizonyítják, hogy a szerbiai-vajdasági „ingatlanok árát többnyire a város közelsége, a házak-lakások felszereltsége, nem kevésbé a hozzá tartozó termőföld nagysága határozza meg" - írja az újvidéki Dnevnik. Nagy hátrány, ha rossz a közlekedési összeköttetés. Ez utóbbi a fiatalokat és idősebbeket egyaránt elriaszthatja attól, hogy „Isten háta mögötti" helyre költözzenek, hisz a fiatalok számára a munkába állás lehetősége a fontos szempont, az idősebbek számára pedig az orvosi-kórházi ellátás lehet a meghatározó. A verseci községhez tartozó 22 településen több százra tehető azoknak a családi házaknak a száma, amelyek üresen állnak, mert tulajdonosaik kivándoroltak, vagy csak néha napján térnek vissza őseik otthonába.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.