Közélet

Botrányos szociális javaslat Szlovákiában

Botrányos szociális javaslat Szlovákiában

2011. augusztus 17., szerda
Botrányos szociális javaslat Szlovákiában

Ingyenes sterilizációt és hormonális fogamzásgátlást ajánl a szlovák szociális és munkaügyi tárca a mélyszegénységben élőknek – számol be az eseményről a Kossuth Rádió.

A javaslat tárcaközi egyeztetésen van, várhatóan ősszel kerül a parlament elé. Több civil szervezet, de kormánypárti politikusok is felháborodásuknak adtak hangot a tervezet miatt. A szociális tárca magyarázata szerint nagyon sok szegény családban nincs meg a gyermekek egészséges fejlődéséhez és a fogamzásgátláshoz a szükséges pénz, ezért segíteni kell, vagyis ingyen kell biztosítani a tablettákat vagy a spirált, de azt is megfinanszíroznák, ha valaki a műtét mellett döntene, legyen az férfi vagy nő. Manapság kétszáz euróba kerül Szlovákiában a művi úton történő meddővé tétel. A civilek arra figyelmeztetnek, hogy ennek az intézkedésnek a romák az elsődleges címzettjei. Elutasítják, hogy a szociális problémákra egészségügyi beavatkozásokkal válaszoljon a társadalom. Többen megfogalmazták, hogy a javaslat sértő lehet a roma közösségre nézve. Az ügynek olyan nemzetközi botrány is lehet a következménye, amelybe Szlovákia egyszer már belekeveredett. Még ma sem zárult le az európai emberi jogi bíróság előtt azoknak a kelet-szlovákiai roma asszonyoknak a pere, akik állítják: akaratuk ellenére sterilizálták őket, amikor császármetszéssel szültek. A bíróság várhatóan ősszel dönt az ügyükben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.