Közélet

Basescu támogatja a verespataki bányaberuházást

Basescu támogatja a verespataki bányaberuházást

2011. augusztus 29., hétfő
Basescu támogatja a verespataki bányaberuházást

Verespatakra látogatott hétfőn Traian Basescu román államfő, aki megerősítette, hogy támogatja a helyszínen tervezett aranybánya megnyitását, de előtte a román államnak újra kell tárgyalnia a beruházóval a bányakoncessziós szerződést.

Basescu

Verespatak és a környékén lévő települések önkormányzati vezetőivel, valamint a bánya megnyitását ellenző civil szervezetek képviselőivel találkozott. Az államfőt a bánya megnyitását támogató helyi lakosság "bányászatot akarunk!" jelszót skandálva fogadta. Adott pillanatban a bányát ellenzők és támogatók között elmérgesedett a szópárbaj, és a rendfenntartó erőknek közbe kellett lépniük, hogy megelőzzék az esetleges incidenseket - jelentette a Mediafax román hírügynökség. Basescu úgy vélte, alapvető fontosságú, hogy a kormány döntsön a kérdésben, hiszen ez a beruházási terv 1997 óta - mint fogalmazott - "el van ásva", Románia ugyanis már abban az évben megkötötte a bányakoncessziós szerződést. Basescu szerint a halogatásért a "gyáva román politikusok" a felelősek, akik több mint tíz éve nem mernek dönteni a beruházás sorsáról. Az államfő szerint felháborító, hogy a román politikusok túl későn hoznak meg fontos döntéseket, Románia számára sokkal előnyösebb lett volna, ha az arany árának folyamatos növekedése idején már javában zajlott volna a nemesfém kitermelése. Basescu azt tanácsolta a beruházónak: kerülje a szenzációhajhász kijelentéseket azzal kapcsolatban, hogy a kitermelés nyomán keletkezett ipari hulladékvíznek mekkora lesz a ciánkoncentrációja. A beruházó ugyanis reklámjaiban azt hirdeti, hogy ez a víz annyira tiszta - sőt iható - lesz, mint a forrásvíz. A cég vállalta, hogy literenként 5 milligrammra csökkenti a kitermelésből származó víz ciánkoncentrációját, ami kisebb az Európai Unió által elvárt értéknél. Basescu rámutatott arra, hogy az unió által ajánlott literenkénti 10 milligramm, csak 2018-tól válik kötelezővé, és 2013-ig literenkénti 50 milligramm ciánkoncentrációval is lehet kitermelést végezni, 2013-2018 között pedig előbb 25 milligrammra, majd ezt követően kell 10-re csökkenteni a ciánkoncentrációt.

Victor Ponta

, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke hétfőn megismételte azt a vádat, miszerint Basescu személyesen érdekelt a projektben. Ponta szerint ugyanis Basescu már a 2004-es választási kampányában támogatásáról biztosította a beruházást. A szociáldemokrata pártvezér rámutatott: még mindig várja, hogy a kanadai vállalat tisztázza, finanszírozta-e Basescu választási kampányait az elmúlt években a beruházás támogatásért cserében. Az államfő korábban "gyermetegnek" nevezte Ponta vádját, és a kanadai cég is cáfolta, hogy bármely román politikus kampányát támogatta volna pénzzel. Hétfőn

Ilie Sarbu

, a szociáldemokraták szenátusi frakcióvezetője is állást foglalt a verespataki aranybánya kérdésében. Sarbu szerint az ellenzéki szociáldemokraták, liberálisok és konzervatívok alkotta Szociálliberális Szövetség (USL) nem ellenzi a bánya megnyitását, szerintük is életre kell hívni a beruházást, de nem a jelenlegi feltételek mellett, hiszen - mint mondta - "az ország aranya a románokat illeti meg". A nemesfém kitermeléséből származó haszon újraosztását

Emil Boc

román miniszterelnök is szorgalmazza, aki szerint a bányakoncessziós szerződés előnytelen Románia számára. A Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) Európa legnagyobb külszíni aranybányáját akarja megnyitni Verespatakon, ahol 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akar kitermelni ciántechnológia alkalmazásával. A beruházónak a szerződés esetleges újratárgyalása mellett még a környezetvédelmi engedélyt is meg kell kapnia a román államtól a beruházás megkezdéséhez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.