Közélet

Augusztus 20-án minden szegedi piac zárva lesz

Augusztus 20-án minden szegedi piac zárva lesz

2011. augusztus 16., kedd
Augusztus 20-án minden szegedi piac zárva lesz

Őszre egy fennhatóság alá kerülhet a város valamennyi piaca

Augusztus 20-a az idén szombatra esik, így az üzletek, boltok zöme zárva lesz csakúgy, mint a szegedi piacok. Aki a hét végére tervezi a nagybevásárlást, jobban teszi, ha péntekre hozza előre vagy vasárnapra halasztja.

Nagy Lászlótól

, a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezető igazgatójától megtudtuk, hogy a fennhatóságuk alá tartozó Mars téri, Olajbányász téri, Szent István téri és újszegedi piacok pénteken változatlanul hajnali 4-től 18 óráig tartanak nyitva, 21-én, vasárnap pedig 4-13-ig. Szombaton sehol sem lesz piac. Aki tehát szombaton szokott bevásárolni, annak nem árt átprogramoznia teendőit, és egy nappal korábban beszereznie a konyhára valót. Az igazgató nem számít pénteken nagyobb rohamra, hiszen sokan még a szabadságukat töltik, az iskolakezdésig jelentősebb tumultus nem várható. Beszélgetésünk során egy érdekességre is fény derült, ugyanis a Diófa, a Temesvári körúti és a Csillag téri piac nem tartozik a Szegedi Vásár és Piac Kft. fennhatósága alá, ezeket a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. felügyeli. „Számomra is hihetetlen volt, amikor tudomást szereztem róla, hogy ezeket a piacokat a környezetgazdálkodási kft. üzemelteti” - mondja nem kis meglepetéssel a hangjában Nagy László. Utánajárva a dolognak kiderült, az önkormányzat részéről semmi akadálya nincs annak, hogy átadják ezt a három piacot is a Szegedi Vásár és Piac Kft.-nek.

Eddig is inkább a szokásjog éltette a mostani gyakorlatot. „Átvételben gondolkodunk, mert jelenleg ez a három intézmény tőlünk teljesen függetlenül működik” – erősítette meg az igazgató. Rendezett piacokról van szó, csak szakmailag nem indokolt, hogy több gazdája is legyen ugyanazon tevékenységet folytató, egyazon profilú városi intézménynek. Önkormányzati döntéssel őszre várhatóan egy fennhatóság alá fog kerülni Szeged összes piaca. Az a cél, hangsúlyozza az igazgató, hogy a külső piacokat is helyzetbe hozzák, ellensúlyozva ez által a Mars téri piac behatároltságát és zsúfoltságát. Így a termelők is jobban járnak, meg a vásárlóknak sem kell a város másik végéből a Mars térre utazniuk, ha be akarják szerezni a konyhára való friss gyümölcsöt, zöldséget, főzelékfélét. Semmilyen nagyobb procedúrával nem jár e piacok átvétele, csupán papírmunka az egész, erősíti meg Nagy László. Az általa vezetett városi cég apparátusának feladatkörébe belefér ez a pluszfeladat, és ami nem mellékes, nagyobb beruházást sem igényel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.