Közélet

A magyarok közepesen bíznak meg embertársaikban

A magyarok közepesen bíznak meg embertársaikban

2011. augusztus 22., hétfő
A magyarok közepesen bíznak meg embertársaikban

A magyarok közepesen bíznak meg embertársaikban, az intézményekbe vetett bizalom szintje pedig változatlan, szintén közepes szinten van - közölte a Tárki Társadalomkutatási Intézet hétfőn az MTI-vel.

Az intézet a legfrissebb kutatásainak eredményéről azt írta, a 2002 és 2011 között zajló felmérések azt mutatják, hogy minél tanultabb valaki, annál inkább bízik a többi emberben. A bizalmat a Tárki kutatása szerint nem befolyásolja a nem, a kor, valamint a lakhely nagysága. Minden vizsgált évben a felsőfokú végzettségűek minimum fele bízott a többi emberben, míg ugyanez az arány a legfeljebb alapfokú végzettségűek között 30-40 százalék között mozog. Az általános bizalom átlagos szintje 2002 és 2004 között kismértékben nőtt, majd enyhén csökkenni kezdett. A bizalmat egy 0-tól 10-ig tartó skálán pontozva 2011-ben a magyarok átlagosan alig több mint 4 pontot adtak, azaz az általánosított bizalom szintje még a közepes értéket sem éri el - olvasható a Tárki közleményében. Az intézmények közül a Tárki kiemelte a rendőrséget, valamint az Országgyűlést. Felméréseik szerint a rendőrségbe vetett bizalom az ezredforduló óta lényegében változatlan, ahogy az Országgyűlésbe vetett bizalom is alig változik 2008 óta, és ez utóbbi rendre alacsonyabb a rendőrséghez képest. Összességében a 0 és 10 közötti skálán a magyar lakosság átlagosan 5 pont körüli értéket ad a rendőrségbe vetett bizalom kérdésében, míg az elmúlt három évben ennél is kevesebbet, átlagosan 3-4 pontot adott az Országgyűlésnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.