Közélet

A kétnyelvűséget népszerűsítő kampány Sepsiszentgyörgyön

A kétnyelvűséget népszerűsítő kampány Sepsiszentgyörgyön

2011. augusztus 5., péntek
A kétnyelvűséget népszerűsítő kampány Sepsiszentgyörgyön

A kétnyelvűséget népszerűsítő kampányt indít a sepsiszentgyörgyi önkormányzat az Erdélyi Magyar Ifjakkal (EMI) közösen. A kezdeményezés keretében kétnyelvű, román és magyar feliratú táblákat osztanak a magánházak lakóinak az EMI önkéntesei.

Románul Parcare interzisa, magyarul Parkolni tilos, továbbá Caine rau vagyis Harapós kutya - ilyen és hasonló tájékoztató feliratú táblákat igényelhetnek a sepsiszentgyörgyiek telefonon és e-mailben a városi önkormányzattól. Az EMI önkéntesei pedig minden utcát bejárnak, tájékoztató levelet dobnak a postaládákba, majd pár nap múlva bekopognak a lakókhoz és igény esetén megajándékozzák őket a táblákkal. Egy helyi vállalkozás 1200 darab, magánházakra szánt műanyag táblát gyártott a kényelvűség jegyében a székelyföldi városban. A Krónika című kolozsvári napilapnak nyilatkozva

Antal Árpád

, Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta, tervezik, hogy a boltoknak a különböző kötelező hirdetéseket, például a fogyasztóvédelmi előírásokat ajánlják majd fel magyar és román nyelven. A kétnyelvűség kapcsán a városvezető ugyanakkor hangsúlyozta, minden alkalmat megragad, hogy arra kérje a sepsiszentgyörgyieket, ne vásároljanak abban a boltban, ahol nincs magyar felirat, ahol a kiszolgálók nem beszélnek magyarul. Az EMI még 2009-ben elkészítette Sepsiszentgyörgy nyelvi térképét, több mint kétezer fotóval dokumentálva, mennyire érvényesül a különböző táblákon a kétnyelvűség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.