Közélet

A katasztrófaveszélyek feltárásába is bevonják a polgárőröket

A katasztrófaveszélyek feltárásába is bevonják a polgárőröket

2011. augusztus 31., szerda
A katasztrófaveszélyek feltárásába is bevonják a polgárőröket

Mostantól a katasztrófaveszélyek feltárásába is bevonják a polgárőröket - ezt is tartalmazza az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) és az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) által szerdán aláírt új együttműködési megállapodás, amelynek célja, hogy veszélyhelyzet esetén szervezettebben és hatékonyabban legyenek mozgósíthatók a polgárőrök.

A két szervezet 2001-ben már kötött egy együttműködési megállapodást, de az elmúlt tíz év változásai szükségessé tették ennek aktualizálását. Az új megállapodást

Bakondi György

, az OKF főigazgatója és

Túrós András

, az OPSZ elnöke írta alá szerdán Budapesten. A közösen kialakított megállapodás révén a rendelkezésre álló erők tervezhetőbbé, hatékonyabban eloszthatóvá és felhasználhatóvá válnak egy esetleges katasztrófaveszély esetén. A dokumentum értelmében a polgárőrerők segítenék a katasztrófavédelmi feladatok végrehajtását, közreműködnének a közbiztonság fenntartásában, a kiürített területeken hátrahagyott ingóságok őrzésében. Új elemként jelenik meg a polgárőröknek a katasztrófaveszélyek feltárásába történő bevonása.

Szorosabb együttműködést építenének ki

Bakondi György azt mondta: a tavalyi nagy borsodi árvíz és a vörösiszap-katasztrófa kapcsán vetődött fel, hogy fontos lenne a kapcsolatokat még szorosabbá fűzni és tartalmilag is teljessé tenni. Mint hozzátette, a katasztrófák elleni védekezés három időszakot foglal magában: a megelőzés, a mentés és a helyreállítás, újjáépítés időszakát. Kifejtette: ha a megelőzés időszakában hatékony munkát végeznek például felkészülési, gyakorlási szempontból, akkor csökken a katasztrófák veszélye, s egy ilyen helyzetben szervezettebben folyik a beavatkozás. Az együttműködés egyik fontos területe épp ezért a megelőzés, a hatósági munka és a veszélyhelyzetről való tájékoztatás. Emellett szeretnék szervezettebbé tenni a polgárőrség munkatársainak szakmai felkészítését is. A mentés utáni harmadik időszakra példaként említette, hogy ez a szakasz tavaly ősszel fejeződött be az árvíz sújtotta Borsod megyében és az idén nyáron az iszapkatasztrófa által érintett Devecser és Kolontár térségében. Ebben az időszakban is közös munkát végeztek a mentés, a területek lezárása, a tájékoztatás, az újjáépítés és a vagyonvédelem terén, a katasztrófavédelem komoly segítséget kapott a polgárőrszövetségtől. Ezt az együttműködést szeretnék magasabb szintre emelni - jelentette ki a főigazgató. Túrós András kiemelte: ez az első olyan országos együttműködési megállapodás, amelyet a módosított polgárőrtörvény után írnak alá. Fontosnak nevezte, hogy a polgárőrség a közbiztonság védelmére, a bűnözés megelőzésére szerveződött, ugyanakkor hozzátette: azt tapasztalják, hogy a katasztrófaelhárításnak is prioritást kell adni, ami 2010-ben hangsúlyossá is vált. Az árvízi védekezéshez például 10 ezer embert tudtak mozgósítani, és az iszapömléskor is jelen voltak a polgárőrök. Mint mondta, azt szeretnék, hogy a polgárőrség legyen a katasztrófaelhárítás egyik tartalék ereje. Összesen 80-90 ezer polgárőrről van szó, akiket be lehet vetni. Azt kérte, gondolkozzanak azon, hogyan lehetne a bevetés előtt álló polgárőröket védőruházattal ellátni, szerinte a környezetvédelmi államtitkár partner ebben. Azt szeretnék, ha megyénként 200-300 embernek lenne valamilyen védőruházata. Bakondi György erre reagálva azt mondta: a felszerelést (gumicsizma, eső elleni védekezés, világítás) biztosítanák, ezek a katasztrófavédelem raktári készleteiben vannak. A két vezető azt is elmondta: a riasztási tervek a 2010-es események után már készen állnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.