Közélet

Szócska: "abszurd" a Semmelweis-terv visszavonása

Szócska: "abszurd" a Semmelweis-terv visszavonása

2011. július 28., csütörtök
Szócska: "abszurd" a Semmelweis-terv visszavonása

Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár abszurdnak nevezte a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztalnak (NEK) azt a felvetését, hogy a kormány vonja vissza a Semmelweis-tervről szóló, egy hónappal ezelőtt hatályba lépett kormányhatározatot.

Éger István

, a NEK csütörtöki, Budapesten tartott soros ülésének levezető elnöke a tanácskozás utáni sajtótájékoztatón közölte: a kerekasztal felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza a határozatot. A Magyar Orvosi Kamara elnöke hozzátette, hogy a NEK kitart korábbi álláspontja mellett: nem tudják támogatni a Semmelweis Tervet.

Cser Ágnes

, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (MSZ EDDSZ) elnöke azt mondta:

Szócska Miklós

"azt a látszatot kelti, hogy a kormány elfogadta a tervet, mikor ez nem igaz". Közölte azt is, hogy az államtitkárság úgy terjesztette elő a fővárosi intézmények állami tulajdonba vételét, hogy arról a Fővárosi Közgyűlés nem döntött. Szócska Miklós erre reagálva az MTI-nek leszögezte: a kormány egyöntetűen támogatta és elfogadta a Semmelweis-tervet. Megkezdődött a terv végrehajtása, az ennek részleteiről szóló jogszabályok egyeztetése ez után következik. Az államtitkár hozzátette: a terv elfogadását a magyar egészségügyben eddig példa nélküli egyeztetés előzte meg. Kitért arra, hogy a koncepcióhoz hatszáz hozzászólás érkezett mintegy kétezer oldalban, emellett az országjárása során minden intézményvezető és fenntartó is elmondhatta erről alkotott véleményét. "A Semmelweis-terv a szakma széles támogatását élvezi" – fogalmazott Szócska Miklós. A fővárosi intézmények jogellenesnek vélt átvétele kapcsán az államtitkár közölte: aki ilyet mond, az a "mutyik által uralt", átláthatatlan helyzet fenntartásában érdekelt. Hozzátette, hogy a budapesti intézmények jogszerű átvétele a kormányhatározat értelmében már folyamatban van. Arra a felvetésre, hogy legyen az egészségügyről nemzeti konzultáció, Szócska Miklós azt mondta: kollégáinak utasítást adott, hogy szeptemberre hívják össze az egészségügyi ágazat országos érdekegyeztető tanácsát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.