Közélet

Szentistványi: Brutális facsonkolás alapos vizsgálat nélkül + FOTÓK

Szentistványi: Brutális facsonkolás alapos vizsgálat nélkül + FOTÓK

2011. július 29., péntek
Szentistványi: Brutális facsonkolás alapos vizsgálat nélkül + FOTÓK

Az LMP képviselője, a városkép- és környezetvédelmi bizottság elnöke szerint a napokban drasztikusan csonkítottak meg egy gyönyörű, koros tölgyfát a Ligetben, miközben az illetékesek elmulasztották a szükséges növény-egészségügyi állapotfelmérést.

A múlt heti nagy viharok az újszegedi Liget növényeit sem kímélték. A Játékok kertjében található óriási, gyönyörű tölgy – egyike annak a két-három igazán szép, koros példánynak, ami mára itt megmaradt – egyik ága is letört. A fáról a napokban több másik, hatalmas oldalágat is eltávolítottak (lásd fotógalériánkat). Szentistványi István, az LMP önkormányzati képviselője, a Védegylet aktivistája – aki hasonló ügyekben már hosszú évek óta hallatja hangját – komoly kivetnivalókat lát az eljárásban, s figyelmeztet: a jövőben sokkal körültekintőbben kell vizsgálódni és cselekedni, hogy hasonló pusztítások ne forduljanak elő!

„Egyik ismerősöm keresett meg, aki rendszeresen oda jár a kislányával, hogy össze-vissza kaszabolták a csodaszép tölgyfát a Játékok kertjében, alig lehet ráismerni. Utánanéztem az ügynek, és a következőket tudtam meg. A helyi védelem alatt álló újszegedi Liget egy részének néhány éve már nem a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. a kezelője, hanem a Szegedi Sport és Fürdők Kft. (Így elsősorban a Játékok kertjének és az adott helyrajzi számhoz tartozó további területeknek.) A múlt hét második felében egy vihar során a hatalmas fa valamelyik ága letört, a kezelő pedig (életveszély/balesetveszély elhárítása címén) értesítette a tűzoltóságot. A tűzoltóság igen drasztikusan avatkozott be: nem csupán a letört ágat, de több másik hatalmas oldalágat is eltávolított, igen brutálisan. A helyszínen maradt törzsdarabokon nem látszik semmiféle belső korhadás, felvételeket a vihar után letört faágról, műszeres vizsgálat eredményét nem láttuk ezzel kapcsolatban, illetve az illetékes, városüzemeltetési iroda munkatársai sem látták a sérült fát mostanában, helyszíni szemlét nem tartottak – a csoportvezető elmondása szerint” – árulta el a városkép- és környezetvédelmi bizottság LMP-s elnöke. Hozzátette: a jelenleg hatályos, helyi védelmet szabályozó rendeletet (bár az utóbbi évtized során fokozatosan egyre „puhább” lett) még mindig elég szigorúnak tartja ahhoz, hogy ne lehessen egy-egy letört faág alapján (mindenféle szakértői vizsgálat nélkül) a rendkívül értékes faegyedeket elpusztítani (csonkítani, kivágni, stb.).

„Egy ilyen esetben a tűzoltóságnak az esetleg közvetlen baleset-, életveszélyt okozó (letört) faág eltávolítása lett volna a hatásköre, feladata, nem pedig az érintett fa több oldalról történő csonkolása. Az esetleges teljesebb körű beavatkozást egy átfogó, jól dokumentált szakértői vizsgálat, növény-egészségügyi állapotfelmérés után lehetett volna elvégezni. Ez következik a favédelmi törvényből és a helyi védettséget szabályozó rendeletből egyaránt. Ráadásul a Ligetre egy átfogó kertészeti terv is készült, ami több száz fa kivágását irányozza elő – anélkül, hogy ennek indokoltságát konkrét szakértői (műszeres) vizsgálatokkal alátámasztaná. Ennek korrekt, független szakértők által történő elvégzése elengedhetetlen a teljes Liget minden érintett fájával kapcsolatban – függetlenül attól, hogy éppen ki az adott terület kezelője. Semmiképpen sem fordulhat elő például olyasmi, hogy a vizsgálatokat (felmérést) végző személy vagy cég valamiképpen éppen a fakitermelésben legyen érdekelt” – szögezte le a képviselő.

Szentistványi István úgy összegzett: a védett természeti értékekkel és területekkel kapcsolatos tervek és beavatkozások során elengedhetetlen a döntéshozó testület tájékoztatása, az illetékes önkormányzati bizottság(ok) bevonása, hiszen ez korántsem egyedül az illetékes iroda hatásköre, és nem csupán, illetve nem elsősorban hatósági ügy. A város vagyonával való felelős vagy éppen felelőtlen gazdálkodás kérdése is, sok egyéb szempont mellett...

Úgy tudjuk, a következő hetekben a Szegedi Sport és Fürdők Kft., valamint a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. szakemberei is bejárást, állapotfelmérést tartanak a Ligetben, ezekről, illetve ezek kapcsán természetesen Szentistványi István is tájékozódik. A kérdésre ezt követően, a fejlemények ismeretében mi is visszatérünk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.