Közélet

Szekeres: ne a szegények fizessék meg a felzárkózás árát

Szekeres: ne a szegények fizessék meg a felzárkózás árát

2011. július 3., vasárnap
Szekeres: ne a szegények fizessék meg a felzárkózás árát

Az MSZP gazdaságpolitikai kabinetvezetője szerint Magyarország felzárkózásának árát nem lehet kizárólag a társadalom legrászorulóbb csoportjaival megfizettetni, abból mindenkinek részt kell vállalnia.

Szekeres Imre

vasárnap, budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, a Fidesznek módosítania kell gazdaságpolitikáját, hogy a most "nyíltan szegénységellenes" rendszer helyett egy igazságos és célszerű politika érvényesüljön. Az ellenzéki politikus szerint nem késő a tervek módosítása, hiszen a kormány a részleteket érintő szabályozásokat - május ellenére - még mindig nem terjesztette az Országgyűlés elé. Nem késő azért sem - fűzte hozzá -, mert várhatóan pótköltségvetés benyújtására lesz szükség a magán-nyugdíjpénztári rendszer "szétveréséből" a költségvetésbe áramló mintegy 2600 milliárd forint 2011-ben történő elszámolásához. "Így lehetőség lenne a progresszív személyi jövedelemadó-rendszer visszaállítására, a társasági adó eredeti mértékének visszaállítására, és a munkahelyteremtést ösztönző járulékcsökkentésre" - mondta a képviselő. Szekeres Imre a kormány gazdaságpolitikáját kritizálva kiemelte: egy év alatt jelentősen romlott a forint árfolyama, csökkent a gazdasági növekedés, a versenyképesség és nőtt az infláció, a munkanélküliek száma és például az élelmiszerek ára. "Miközben nyugdíjreformról beszélnek, közel hárommillió ember nyugdíjcélú megtakarításait államosították, sokak szerzett nyugdíjjogosultságait akarják visszamenőlegesen megszüntetni" - fűzte hozzá. A szocialista politikus szerint a Széll Kálmán-terv "füstbe ment", a részletek kidolgozatlansága miatt a kormány rögtönöz, kapkod, és rövid távú költségvetési szempontok szerint készíti elő az intézkedéseket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.