Közélet

Öt nap a fogyatékkal élőkért + FOTÓK

Öt nap a fogyatékkal élőkért + FOTÓK

2011. július 30., szombat
Öt nap a fogyatékkal élőkért + FOTÓK

Az idén július 27-étől július 31-éig rendezték meg a IX. Nemzetközi Fogyatékkal Élő Emberek Hete elnevezésű rendezvénysorozatot, melyre 4 országból, Romániából, Szerbiából, Németországból és Ausztráliából érkeztek vendégek, összesen mintegy 50-en a sziksóstói kempingbe. A csütörtöki kulturális seregszemlén 125-en vettek részt, a környező városokból, falvakból is érkeztek a megnyitóra.

Fekete Albertnétől

, a Szegedi Mozgássérültek Alternatív Egyesületének elnökétől megtudtuk, a vendégeket a sziksósfürdői kempingben szállásolták el, s innen szállították őket a város különböző helyszíneire, a Széchenyi téri megnyitó ünnepségre, a SZVSE-pályára, a Napos úti iskolába, ahol kulturális rendezvényeken, ügyességi versenyeken, asztalitenisz- és sakkversenyeken, sportvetélkedőkön, kerekes-székes ügyességi versenyeken, zenés-táncos szabadfoglalkozásokon vettek részt. A legügyesebbeknek oklevelet, érmet, ajándékot kapnak. Az 5 napos együttlét elsősorban a találkozásról, a barátkozás öröméről szól. „Azt szeretnénk megmutatni” – fogalmaz az elnök asszony –, „hogy mi, sérültek nem csak sírni és panaszkodni tudunk, hanem jót szórakozni és barátságokat is kötni.” Elmondta, a táborban több házasság is köttetett az évek során, és kisbabák is születtek az itt kialakult kapcsolatokból.

Kerekesszékes ügyességi verseny

Szombaton rendezték meg a Hidas Sándor Kerekesszékes Ügyességi emlékversenyt, a pingpong- és malomversenyt, vasárnap, az utolsó nap pedig mindannyian ellátogatnak a szegedi Füvészkertbe, ahol megcsodálják a lótuszokat, és keleti hangulatú lótuszfesztivállal búcsúznak egymástól.

A táborlakók minden évben máshova mennek kirándulni, tavaly Mórahalmon voltak, előző évben a Vadasparkban. Most már évek óta a SZVSE-pályán rendezik meg a Hidas Sándor Kerékpáros és Handle-cycle Emlékversenyt, a sportlétesítmény vezetősége teljesen ingyen és bérmentve bocsátja rendelkezésükre a pályát és a helyiségeket. Itt bonyolítják le a bocsa labdajátékokat is. A rendezvények időrendje igen szoros, így a programokon túl nem nagyon jut idő másra. Arról mi is megbizonyosodtunk, hogy a szeles idő ellenére senki sem unatkozott, mindenki talált magának valamilyen feladatot, elfoglaltságot. Az elnök asszony elmondta, ez a IX. nemzetközi tábor, egyébként meg a XVII. országos találkozó. A külföldi vendégek minden évben jönnek, a vajdaságiak és az erdélyiek például visszatérő tagjai a tábornak.

A szájjal festő Dóra a tájképet szereti

A szájjal-lábbal festők az idén a Széchenyi téren mutatkoztak be igazolva, hogy az egészséges társaikhoz hasonlóan ők is fogékonyak a színek, formák világa, egyszóval a képzőművészet iránt. A makói

Kreiszné Tóth Dóra

Budapestről érkezett a táborba. Elmondta, tizenhat éve fest szájjal, A Szájjal és Lábbal Festők Művészi Kiadónak az ösztöndíjasa. Legfőképpen naptárakban, képeslapokon jelennek meg munkái - leginkább karácsonykor, húsvétkor vagy egyéb ünnepnapokon. Kedvenc témája a táj, de csendéleteket is fest. Rendszeresen meghívják kiállításokra, társaival együtt általában közösen szoktak bemutatkozni, noha volt már önálló tárlata is. A Széchenyi téren 3 művésztársával közösen lépett fel. Az idő rövidsége miatt a munkákat most nem sikerült befejezniük, de volt már rá példa, hogy alkotásaikat az egyesület vezetőjének, esetleg a polgármester úrnak ajándékozták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.