Közélet

Nem foglalkozik az SNS magyarellenes óriásplakátjaival a reklámtanács

Nem foglalkozik az SNS magyarellenes óriásplakátjaival a reklámtanács

2011. július 31., vasárnap
Nem foglalkozik az SNS magyarellenes óriásplakátjaival a reklámtanács

Nem fog foglalkozni a szlovákiai reklámtanács a Híd párt beadványával, amely kifogásolja a Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS) az utak mentén országszerte elhelyezett magyarellenes óriásplakátjait.

A különböző témájú és szövegű óriásplakátok legfőbb jelszava: "A magyar terjeszkedés ellen." A tanács szerint ez politikai hirdetésnek minősíthető, s a reklámkódex a politikai hirdetésekre nem vonatkozik. "A kódex első részében foglaltak alapján jártunk el, amely egyebek mellett arról szól, hogy a kódex nem vonatkozik a politikai reklámokra" – nyilatkozta

Eva Rajcáková

, a reklámtanács ügyvezető igazgatója a SITA hírügynökségnek vasárnap. Hozzátette: ennek alapján a tanácsnak el kellett utasítania a beadványt. Rajcáková elismerte, hogy a kódexben ugyan van egy paragrafus, amely tiltja az olyan reklámokat, amelyek „sértik egyes emberek faji-, nemzeti-, politikai- vagy vallási hovatartozását és nézetét". Szerinte azonban az SNS plakátjai "a magyar terjeszkedés ellen" megfogalmazású szöveggel lényegében politikai hirdetések, amelyek nem tartoznak a tanács hatáskörébe.

Bugár Béla

, a Híd elnöke nem ért egyet ezzel az érveléssel, de a maga részéről elismerte, hogy véleményüket nehéz lesz érvényesíteni. A Híd a közelmúltban tett feljelentést az SNS óriásplakátjai ellen, mert úgy véli, hogy azok nemzeti türelmetlenségre buzdítanak és sértik az ország magyar lakosságát. A politikus elmondta, hogy szlovák főügyész hivatala már foglakozik az üggyel. A vizsgálatot a pozsonyi kerületi főügyészség fogja elvégezni. "A feljelentést átadtuk a vizsgálóbírónak, aki dönt arról, hogy indul-e büntetőeljárás az ügyben" - közölte

René Vanek

, a pozsonyi ügyészség szóvivője. A

Ján Slota

vezette SNS a kritikákra reagálva már korábban közölte, hogy nincs szándékában leállítani a kampányt és a vitatott óriásplakátokat eltüntetni az utak mentéről. Jana Benková a párt szóvivője azt állítja: szó sincs magyarellenességről, állítólagos céljuk "a szlovák nemzeti büszkeség és a szlovák nyelv helyzetének megerősítése" Szlovákiában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.