Közélet

Génmódosított vetőmag - milliárdokban mérhető a kár

Génmódosított vetőmag - milliárdokban mérhető a kár

2011. július 13., szerda
Génmódosított vetőmag - milliárdokban mérhető a kár

Forintmilliárdokban mérhető károkat okoz a magyar mezőgazdaságnak, hogy génmódosított (GMO) vetőmagok kerültek ki a termelőkhöz, majd a szántóföldekre, mivel ezzel megszűnik az ország génmódosítás-mentes státusza - mondta Lánszki Imre ökológus, igazságügyi szakértő az MTI-nek szerdán.

Emlékeztetett: Magyarország törvényi biztosítékkal vállalta a GMO-mentességet, ez pedig előnyt jelent számára a piacon mind az Európai Unióban, mind az EU-n kívüli értékesítésnél. A szakértő szerint a mostani GMO-szennyezés egyértelműen üzleti érdekeket takar. A továbbiakban Magyarország ugyanis már nem állíthatja, hogy GMO-mentes, be kell engednie a génmódosított fajtákat. Így kiszorulnak a piacról a magyar vetőmagok, ez pedig a magyar mezőgazdaság termelőképességét veszélyezteti - mutatott rá

Lánszki Imre

. A szakember szerint a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnál (MgSZH) már a tavasszal tudták, hogy GMO-vetőmagok kerültek ki a termelőkhöz, de kérdéses volt, hogy milyen jogi lépések tehetők az ügyben, ezért az ügy megoldása mostanáig húzódott. Lánszki Imre megjegyezte: nemcsak a növények esetében jelentkezett volna a GMO-szennyezés, hanem az állati termékeknél is. A hibridkukoricából előállított dara illetve liszt közvetlenül emberi fogyasztásra is alkalmas lett volna.

Bognár Lajos

, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és az agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára az MTI megkeresésére elmondta: az MgSzH folyamatosan vizsgálta a tudomására jutott GMO-szennyezéseket, és meghozta a szükséges intézkedéseket. A helyettes államtitkár közölte: már májusban is volt ilyen ügy. A múlt héten került nyilvánosságra, hogy vetőmag-forgalmazókon keresztül génmódosított kukoricavetőmag került az országba, amelyet országszerte több helyszínen is elvetettek a gazdák.

Feldman Zsolt

, a VM helyettes államtitkára az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának ülésén arról számolt be, hogy emiatt eddig 940 hektár vetést kellett megsemmisíteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.