Közélet

Elhalasztják a dohánytermékek adóemelését

Elhalasztják a dohánytermékek adóemelését

2011. július 4., hétfő
Elhalasztják a dohánytermékek adóemelését

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága által, a gazdasági témájú törvényeket módosító csomaghoz, a végszavazás előtt beadott javaslatok egyike kiveszi a csomagból és későbbre halasztja a dohánytermékek jövedéki adójának emelését.

A dohánytermékek jövedéki adójának emelése az uniós minimumadó elérését szolgálta volna, de az alkotmányügyi bizottság az utolsó pillanatban kivette a törvényjavaslatból. Az indoklás: meg kell teremteni annak feltételeit, hogy az azonos káros termékek azonos mértékben adózzanak. A mostani módosító javaslat indoklása ezt úgy képzeli, hogy a cigaretta és a fogyasztási dohány (pipa-, illetve cigaretta dohány) adóterhelése közelítsen egymáshoz. Ezt úgy kell elérni, hogy az adó két része közül az értékarányosat csökkenteni, míg a mennyiséggel arányosat növelni kell. Az adóemelésre egyébként három lépcsőben került volna sor. Az első a törvény kihirdetését követő 45. napon lépett volna hatályba. Ekkortól a cigarettára az ezer darabonkénti adó 9750 forintról 9980-ra, míg a kiskereskedelmi eladási ár utáni adó 28,4 százalék, de minimum 18 080/ezer darabról 29 százalékra, illetve minimum 18.510 forintra növekedett volna. A második lépcső jövő év első napján, míg a harmadik jövő év július 1-én lépett volna hatályba. Akkortól a cigaretta ezer darabonkénti adója már 10 470 forint, míg a kiskereskedelmi adó 30 százalék, de ezer darabonként minimum 19 400 forint lett volna.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.